Sestra SILVA (Katarina) POKOS

Rođena 6. studenoga 1938. u mjestu Jalševec, Varaždinske Toplice

Umrla 12. prosinca 2020. u Kući matici, u Zagrebu

 

Katarina Pokos bila je najstarija od petero djece Martina i Jozefe, rođene Pecik, iz Jalševca u mirnom slikovitom zagorskom kraju, gdje su pobožni ljudi molitvom i obrađivanjem zemlje slavili Boga, veselili se životu i svemu što im Bog daje. Katarina je odrastala u sređenoj kršćanskoj obitelji, u kojoj je primala odgoj i upućivala se u poslove koje su radili odrasli. S njima je također redovito molila i odlazila na svetu misu i pobožnosti u župnu crkvu u Svibovec. Kako je rasla Isus ju je sve više privlačio i davao joj osjetiti znakove poziva u redovnički stalež. Znala je ona za sestre milosrdnice jer su joj dvije mamine sestre bile milosrdnice: s. Norberta i s. Iterija Pecik, obadvije bolničarke. No ona ih je u djetinjstvu i mladosti rijetko viđala jer nisu dolazile kući, a nije se ni putovalo njima u posjete. Kad je pred majkom izrazila želju da i ona bude sestra milosrdnica, naišla je na velik otpor, a i tete nisu ništa poduzele da joj pomognu ostvariti redovnički poziv. Morala se sama izboriti. Ta borba i traženje dopuštenja od roditelja trajala je nekoliko godina. Župnik joj je dao preporuku i primljena je u Družbu 14. rujna 1959.

Kao kandidatica bila je namještena u praonici rublja i uređivanju svećeničkih prostora, a od Uskrsa do Božića 1960. nastavila je kandidaturu u Zemunu, osposobljavajući se za kuhanje uz tamošnje vrsne kuharice. Posao joj je dobro išao od ruke. Sestre su o njoj pohvalno govorile zbog uslužnosti, točnosti, lijepog ponašanja, marljivosti, a odgojiteljica s. Bernardica Mucić je zapisala: „Vidi se da će znati poslove planirati, raspoređivati, sve uredno raditi. Na njoj se već sada opaža da je pravo dijete sv. Vinka. Iskrena je i prostodušna. Na solidnom temelju obiteljskog uzgoja nastoji izgrađivati svoj kršćansko redovnički lik.“

Novicijat je započela i redovničko odijelo obukla 2. veljače 1961. Prve redovničke zavjete položila je 3. veljače 1962., a doživotne 3. veljače 1967.

Nakon novicijata dodijeljena je za kuharicu u samostan u Sisku. U listopadu 1963. premještena je za kuharicu u samostansku zajednicu u Biograd na Moru gdje je ostala do polaganja doživotnih zavjeta 1967., a onda je išla u Lovrečinu. Nakon četiri godine premještena je za kuharicu u Daruvar i djelovala tamo četiri godine. Zatim je dvije godine kuhala na Mariji Bistrici. Od 27. kolovoza 1977. do 24. rujna 2013. bila je kuharica u samostanu u Sisku. Vidljivo bolesna, premještena je u Kuću maticu gdje je pomagala u kućanskim poslovima. Posljednje dvije godine provela je kao bolesnica u Kućnoj bolnici.

Cijeli svoj redovnički život s. Silva je odlično kuhala, radila sve kućanske poslove, obrađivala vrt, a u Biogradu na Moru i u Sisku obavljala je uza sve to i poslove sakristanke. Na svim filijalama u vršenju svih dužnosti bila je blaga, dobroćudna, sa svime zadovoljna, miroljubiva, šutljiva, radina, odgovorna, savjesna, pažljiva i puna sestrinske ljubavi prema svima oko sebe, molitvena i kao da je „tiho hodila, molila i radila u Božjoj prisutnosti“.

Već teško bolesna od karcinoma, u vrijeme zaraze korona virusom, podlegla je bolesti i 12. prosinca 2020. preselila se Gospodinu da primi nagradu za svoje vjerno služenje i tolika dobra djela.

Počivala u miru Božjem! Amen!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: