Sestra SILVA (Katarina) POKOS

Rođena 6. studenoga 1938. u mjestu Jalševec, Varaždinske Toplice

Umrla 12. prosinca 2020. u Kući matici, u Zagrebu

 

Katarina Pokos bila je najstarija od petero djece Martina i Jozefe, rođene Pecik, iz Jalševca u mirnom slikovitom zagorskom kraju, gdje su pobožni ljudi molitvom i obrađivanjem zemlje slavili Boga, veselili se životu i svemu što im Bog daje. Katarina je odrastala u sređenoj kršćanskoj obitelji, u kojoj je primala odgoj i upućivala se u poslove koje su radili odrasli. S njima je također redovito molila i odlazila na svetu misu i pobožnosti u župnu crkvu u Svibovec. Kako je rasla Isus ju je sve više privlačio i davao joj osjetiti znakove poziva u redovnički stalež. Znala je ona za sestre milosrdnice jer su joj dvije mamine sestre bile milosrdnice: s. Norberta i s. Iterija Pecik, obadvije bolničarke. No ona ih je u djetinjstvu i mladosti rijetko viđala jer nisu dolazile kući, a nije se ni putovalo njima u posjete. Kad je pred majkom izrazila želju da i ona bude sestra milosrdnica, naišla je na velik otpor, a i tete nisu ništa poduzele da joj pomognu ostvariti redovnički poziv. Morala se sama izboriti. Ta borba i traženje dopuštenja od roditelja trajala je nekoliko godina. Župnik joj je dao preporuku i primljena je u Družbu 14. rujna 1959.

Kao kandidatica bila je namještena u praonici rublja i uređivanju svećeničkih prostora, a od Uskrsa do Božića 1960. nastavila je kandidaturu u Zemunu, osposobljavajući se za kuhanje uz tamošnje vrsne kuharice. Posao joj je dobro išao od ruke. Sestre su o njoj pohvalno govorile zbog uslužnosti, točnosti, lijepog ponašanja, marljivosti, a odgojiteljica s. Bernardica Mucić je zapisala: „Vidi se da će znati poslove planirati, raspoređivati, sve uredno raditi. Na njoj se već sada opaža da je pravo dijete sv. Vinka. Iskrena je i prostodušna. Na solidnom temelju obiteljskog uzgoja nastoji izgrađivati svoj kršćansko redovnički lik.“

Novicijat je započela i redovničko odijelo obukla 2. veljače 1961. Prve redovničke zavjete položila je 3. veljače 1962., a doživotne 3. veljače 1967.

Nakon novicijata dodijeljena je za kuharicu u samostan u Sisku. U listopadu 1963. premještena je za kuharicu u samostansku zajednicu u Biograd na Moru gdje je ostala do polaganja doživotnih zavjeta 1967., a onda je išla u Lovrečinu. Nakon četiri godine premještena je za kuharicu u Daruvar i djelovala tamo četiri godine. Zatim je dvije godine kuhala na Mariji Bistrici. Od 27. kolovoza 1977. do 24. rujna 2013. bila je kuharica u samostanu u Sisku. Vidljivo bolesna, premještena je u Kuću maticu gdje je pomagala u kućanskim poslovima. Posljednje dvije godine provela je kao bolesnica u Kućnoj bolnici.

Cijeli svoj redovnički život s. Silva je odlično kuhala, radila sve kućanske poslove, obrađivala vrt, a u Biogradu na Moru i u Sisku obavljala je uza sve to i poslove sakristanke. Na svim filijalama u vršenju svih dužnosti bila je blaga, dobroćudna, sa svime zadovoljna, miroljubiva, šutljiva, radina, odgovorna, savjesna, pažljiva i puna sestrinske ljubavi prema svima oko sebe, molitvena i kao da je „tiho hodila, molila i radila u Božjoj prisutnosti“.

Već teško bolesna od karcinoma, u vrijeme zaraze korona virusom, podlegla je bolesti i 12. prosinca 2020. preselila se Gospodinu da primi nagradu za svoje vjerno služenje i tolika dobra djela.

Počivala u miru Božjem! Amen!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: