Uvod u Jubilej – Vinkovsku godinu 2009./2010.

Vinkovska obitelj tj. redovničke družbe i laičke udruge koje su usko povezane s karizmom i duhovnošću sv.Vinka Paulskoga, proslavljuju ove godine diljem svijeta 350. obljetnicu smrti i uskrsnuća sv. Vinka i sv. Lujze de Marillac (1660.-2010.).

Jubilarna godina otvorena je prošle godine 27. rujna, na svetkovinu sv. Vinka, obilježavala se pod geslom Ljubav i poslanje i bit će svečano zatvorena euharistijskim slavljem kojeg će 25. rujna ove godine u bazilici sv. Petra u Rimu predvoditi uzoriti kard. Franc Rodé, lazarist.

Najavljujući Jubilarnu godinu, o. Gregory Gay, generalni superior otaca lazarista i cijele Vinkovske obitelji, pozvao je sve vinkovce i vinkovke da u milosnom vremenu Jubileja još više prodube svoju duhovnost da je mogu osobno i zajednički što istinskije danas svjedočiti u svom poslanju – po djelima ljubavi i milosrđa. Iz njegova pisma od 13. svibnja 2009. izdvajamo sljedeće misli:

– “U središtu ove godine proslave (…) je poslanje. Kao i uvijek, naše poslanje evangelizacije i služenja siromasima potiče Božja ljubav koja se po nama pretvara u djelotvornu ljubav, u izravan odnos i ljubav prema siromasima.

–  Naši su sveci bili dio poslanja ljubavi. Bili su povezani ljubavlju: dubokom ljubavlju prema Bogu i dubokom ljubavlju prema siromasima. Izvršili su svoje poslanje toliko dubokim zanosom da se on trajno osjeća i živi u Vinkovskoj obitelji diljem svijeta, zasigurno na načine koje Vinko i Lujza (…) nisu mogli ni zamisliti.

– Zahvaljujući Bogu na izvrsnim primjerima ljubavi koje nam je dao u svetom Vinku i svetoj Lujzi, mi slavimo našu prošlost. Naš govor o poslanju, tijekom Jubilarne godine, i temeljito razmatranje njegove povezanosti s kršćanskom ljubavi, odvijat će se onako kako su to činili Vinko i Lujza – s drugima.

– Pozvani smo, kako bi sveti Pavao rekao, biti “svima sve” budući da na mnogim mjestima današnjeg svijeta susrećemo realnost otuđenosti od crkvene tradicije, ljude koji ne opažaju Boga djelatno prisutnog u njihovu životu. (…) Na neki način, mi moramo našim poslanjem za njih biti prisutni. (…) Kao članovi Vinkovske obitelji poslani smo poći za tim osamljenim ovcama, biti im blizu, ne čekati da one dođu do nas, već izići iz sebe i krenuti prema njima. To je današnje poimanje poslanja  motiviranog istinskom kršćanskom ljubavlju.

– Da bismo počastili svetog Vinka u ovoj 350., jubilarnoj godini mislim da je važno naučiti više o njegovim suputnicima, više o svetoj Lujzi (…) i ostalim dionicima zajedničke baštine. Započinjući našu Jubilarnu godinu, nadamo se upravo produbiti znanje ponajvećma o svetoj Lujzi, Vinkovoj suputnici u djelatnoj kršćanskoj ljubavi i poslanju služenja siromasima.”


Vinkovska obitelj u Hrvatskoj ima nekoliko svojih ogranaka. To su oci lazaristi, kćeri kršćanske ljubavi, sestre milosrdnice, Marijine sestre Čudotvorne medaljice, te od laičkih udruga: Udruga sv. Vinka, Marijanska vinkovska mladež i Društvo Čudotvorne medaljice. Oni su se upravo u ovoj jubilarnoj godini počeli okupljati više kao Obitelj i sukladno danim poticajima, intenzivnije razmišljati o putu svetosti svojih Utemeljiteljâ. Time su počeli stvarati uvjete za buduću intenzivniju međusobnu suradnju u dobrotvornosti, koja će vjerujemo, donijeti obilan  blagoslov sve brojnijim siromasima našega vremena.

U želji da pri završetku Jubileja predstave sv.Vinka i sv.Lujzu hrvatskoj javnosti, te zajednički zahvale Bogu za tolika divna djela koja je po njima činio i čini sve od 17.st. do danas, pripremili su sljedeći program:

1. Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem na temu Kršćanska ljubav – svevremeni izazov, koji će se održati 14-i 15. rujna 2010. (sudjelovanje ograničeno)

2. Prigodnu akademiju, na kojoj će predstaviti sv.Vinka i sv.Lujzu kroz riječ, sliku i glazbu. Akademija će se održati 15. rujna u Kući matici sestara milosrdnica, u Dvorani Šator, Varšavska 19, s početkom u 19 sati.

3. Svečano euharistijsko slavlje, koje će u četvrtak, 16. rujna, u zagrebačkoj Prvostolnici predvoditi kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, s početkom  u 10 sati.

I na prigodnu akademiju i na euharistijsko slavlje Vinkovska obitelj poziva vjernike grada Zagreba, posebice svoje suradnike i svoje siromahe i moli ih da se odazovu u što većem broju.

Tim će se slavljem zatvoriti Vinkovska jubilarna godina na nacionalnoj razini, ali nastavlja se razdoblje novih i sve snažnijih izazova za Vinkovsku obitelj, izazova koji od nje traže odgovor u beskrajno domišljatoj ljubavi prema današnjem čovjeku gladnom Boga.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: