7. – 10. svibnja 2012. – Proslava zlatnog Jubileja

Objavljeno: 11. svibnja 2012.

U Kući matici su se u ponedjeljak, 7. svibnja, okupile naše sestre koje ove godine slave 50. obljetnicu svojih redovničkih zavjeta. To su:

1. S. Silva Pokos                                            Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

2. S. Leonila Vulje                                         Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

3. S. M. Beata Gregurić                                 Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

4. S. M. Agneta Sakač                                   Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

5. S. M. Ljerka Podoreški                              Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

6. S. Ana Gelo                                               Provincija Navještenja Gospodinova – Split

7. S. M. Vinka Galić                                      Provincija Navještenja Gospodinova – Split

8. S. M. Kruna Grgat                                                Provincija Navještenja Gospodinova – Split

9. S. Klarisa Vrdoljak                                    Provincija Navještenja Gospodinova – Split

10. S. Bernardina Crnogorac                        Provincija Navještenja Gospodinova – Split

11. S. M. Stella Žižić-Gušo                           Provincija Navještenja Gospodinova – Split

12. S. M. Antima Žganec                              Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

13. S. M. Gizela Šantek                                 Delegatura Presvetih Srdaca Isusa i Marije – Rim

14. S. M. Elvira Lalić                                    Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

15. S. Amalija Kišur                                      Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

16. S. M. Suzana Aga                                    Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

17. S. M. Bernardica Miketek                       Provincija Majke Dobrog Savjeta – Rijeka

18. S. M. Karmela Elek                                 Provincija Majke Dobrog Savjeta – Rijeka


Od svukupno dvadeset jubilarki osamnaest ih je prisustvovalo proslavi Zlatnog jubileja. S. Ela Hegedić, članica Provincije Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb, nije mogla sudjelovati zbog bolesti a s. M. Nela Sente nije dočekala dan proslave zlatnog jubileja jer ju je Gospodin mjesec dana ranije pozvao na proslavu jubileja u vječnu domovinu.

Sestre jubilarke su u prijepodnevnim satima stigle u Kuću maticu gdje su se pridružile sestrama na molitvu i ručak. Časna majka Miroslava Bradica ih je srdačno pozdravila i zaželjela im dobrodošlicu. U 14,15 sati bio je susret u dvorani za duhovne vježbe i upoznavanje sa programom proslave jubileja.  Nakon toga pošle su u katedralu i posjetile grob kardinala Jurja Haulika i kardinala Alojzija Stepinca a zatim krenule prema Remetama,  gdje su zahvalile Gospi za sve primljene milosti i svečanim misnim slavljem koje je predvodio o. Vjenceslav Mihetec, karmelićanin, jednodušno slavile Gospodina predvođene orguljašicom s. M. Krunom Grgat.

U utorak, nakon molitve Jutarnje i doručka naše sestre jubilarke provele su dan u Otočcu, Gospiću i Krašiću, gradovima rođenja, djelovanja i mučeničke smrti s. Žarke Ivasić.

Treći dan proslave sestre Jubilarke su započele zajedničkom molitvom Jutarnje u dvorani, a nakon doručka naše novakinje i postulantice su ih iznenadile kratkim prigodnim programom. Zatim su se sve jubilarke pridružile velikom broju sestara, rodbine i prijatelja koji su prisustvovali pokopu naše s. M. Tomislave Karajica, koju je Gospodin 5. svibnja pozvao u svoj vječni zagrljaj. Nakon sprovoda i mise u crkvi Krista Kralja na Mirogoju jubilarke su imale ručak u dvorcu u Lužnici a zatim su se uputile na hodočašće u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.

U četvrtak, zadnji dan proslave, sestre jubilarke su nakon molitve Jutarnje i doručka u Kući matici svečanim misnim slavljem u kapelici Kuće novicijata zaključile slavlje jubileja. Misno slavlje predvodio je vlč. Marijan Pavlenić, rektor, u koncelebraciji s vlč.  Damirom Ocvirkom, vicerektorom u zagrebačkoj bogosloviji. Prije svete mise sestre jubilarke su imale priliku da se kroz pokorničko bogoslužje i ispovijed što bolje pripreme za susret s Gospodinom u Euharistiji a nakon mise su primile sakrament bolesničkog pomazanja. Zatim su posjetile naše bolesne i nemoćne sestre u kućnoj bolnici, darovale ih bombonima i preporučile se u molitve. U gruftu su se pomolile za sve preminule sestre koje su svoje živote utkale u temelje Družbe a nama dale primjer nesebičnog služenja i tihog i samozatajnog rada na njivi Gospodnjoj.

Uslijedilo je čestitanje sestrama jubilarkama i uručenje darova  uz čestitku Časne Majke da radosno nastave živjeti svoje redovničko posvećenje usprkos svim nevoljama i zdravstvenim tegobama koje dolaze s godinama.

Za vrijeme ručka sa svim sestrama u Kući matici sestre jubilarke su zahvalile Časnoj Majci i svim sestrama za uloženi trud oko organizacije Zlatnog jubileja i za sestrinsku ljubav koju su doživjele u Kući matici.  Obogaćene duhovnim sadržajima i osobnim susretima sestre su se radosne vratile u svoje zajednice, gdje će obnovljenim snagama nastaviti svoje milosrdničko služenje Bogu u onima koji su im povjereni.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: