BISKUP POZAIĆ O PRIJEDLOGU ZAKONA O MEDICINSKI POMOGNUTOJ OPLODNJI

Objavljeno: 8. srpnja 2012.

Govoreći o prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, na konferenciji za novinare održanoj 7. srpnja u Zagrebu u organizaciji Građanske inicijative „I ja sam bio embrij”, zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić izjavio je da predloženi tekst zakona, o kojem se govori, dovodi u pitanje čovjeka – osobu, muško i žensko, napose dijete, o kojem se najmanje govori; a na koncu i brak i obitelj: temeljne vrednote ljudske zajednice i društva uopće. Vrednote su to o kojima ne može biti pogađanja i trgovanja, poručio je. Biskup Pozaić istaknuo je da su razni surogati umjetne oplodnje, s mnoštvom svojih negativnosti, moralno neprihvatljivi. Budući da je zakon po svojoj biti čuvar vrednota, mora biti pravedan i moralan – inače je bezakonje, ozakonjena nepravda, dosljedno, ti su surogati i zakonski neprihvatljivi. Svi ti surogati, makar s najboljim nakanama promovirani, razaraju i obitelj i brak i pojedinca, žrtvuju nečije temeljno pravo – pravo na život i ljudsko dostojanstvo, radi nečijih interesa, upozorio je biskup.

„Nije tako davno, neki će se i sjećati: najveći problem svega svijeta bilo je pitanje plodnosti žene i muškarca, i trebalo je tu kvalitetu ukloniti. Sve radi nekog cilja. Umjesto prirodnog i zdravog, i kreposnog, življenja, izmišljali su se i nametali, i ozakonjivali, kojekakvi surogati: podvale i laži, abortusi i svakojake kontracepcije, dakako, ne bez poraznih posljedica. Nije trebalo dugo čekati da njihalo zla prijeđe na drugu stranu: tjeskoba neplodnosti žene i muškarca. I opet, umjesto zdravog i prirodnog i moralnog pristupa, propagiraju se i zakonski uređuju kojekakvi surogati: navodno ih ima trinaest. I to se naziva: liječenje neplodnosti, premda svi znaju da to nije istina! Jer, ne liječi se ništa. U modi je lingvističko inžinjerstvo, pa savjest može biti mirna jer, navodno, nismo lagali”, pojasnio je biskup Pozaić.

„Na švedskom jeziku je još godine 1972., a na hrvatskom već godine 1974., objavljena knjiga trojice autora – dva liječnika i jedan fotograf – pod naslovom: ‘Život prije rođenja. Fotodokumentacija čovjekovog razvitka u toku devet mjeseci prije rođenja – Praktični savjeti budućim roditeljima’, gdje na 50. stranici stoji ovako: ‘Postavljamo pitanje: u kojem času razvitka postajemo – čovjek? Odgovor glasi: Mi smo ljudi od časa oplodnje’. Mnogo godina kasnije, u Hrvatskoj, nekima to nije jasno, navodno, u ime neke znanosti. Poznato je kako postupa otac laži: najprije laže – da embrio nije čovjek, onda ga ubija; najprije laže da brak i obitelj nisu temelj sadašnjosti i budućnosti, onda ih razara – i donosi takve zakone”, primijetio je biskup.

Preuzeto s: kta/ika


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: