Biskup Chris Cardone sa Salomonskih Otoka posjetio Kuću maticu

Objavljeno: 10. lipnja 2012.

U subotu 9. lipnja 2012. našu zajednicu posjetio je biskup iz Aukija na Salomonskim Otocima mons. Chris Cardone. U jutarnjim satima biskup je bio sa Svetim Ocem Benediktom XVI. u Rimu u posjetu Ad Limina, a navečer se susreo sa časnom majkom Miroslavom Bradica u pratnji bivše časne majke M. Blage Bunčuga, koje su ga dočekale u Kući Matici Sestara Milosrdnica u Zagrebu. Biskup Chris porijeklom je amerikanac iz New Yorka. Kao redovnik dominikanac započeo je 1988. godine svoje misijsko djelovanje na Salomonskim Otocima a 2004.godine postao je biskup biskupije Auki. Naše sestre su u svibnju 2011. otvorile prvu misijsku zajednicu na Salomonskim Otocima u biskupiji Auki te nam je kroz to vrijeme biskup Chris bio veliki prijatelj i suradnik te brižni duhovni otac.

U nedjelju se biskup pridružio jutarnjim pohvalama sa sestrama te slavio Euharistijsko slavlje na latinskom jeziku u koncelebraciji s našim svećenicima, vlč.  Marjanom Pavlenićem i vlč. Mladenom Škvorcom. Za vrijeme homilije poklonio je sestrama sliku sv. Vinka sa salomonskim motivima, uručivši je Časnoj majci Miroslavi Bradica te tom prigodom zahvalio za prisutnost, djelovanje i požrtvovnost sestara u njegovoj biskupiji. U blagovaonici je sa sestrama podijelio svoje 24- godišnje salomonsko misijsko iskustvo, preporučivši u molitve svoju biskupiju i potrebe te je bio sestrama na raspolaganju za razna pitanja. U prijepodnevnim satima razgledao je našu Kuću Maticu, slušao o povijesti naše Družbe i susreo se i sa starijim i bolesnim sestrama koje su ga vidno razdragale svojom toplinom i radošću susreta s njim. Uz stručno vodstvo s. M. Berislave razgledao je centar Zagreba, posjetio katedralu, muzej bl. Alojzija Stepinca i Svetište Majke Božje Kamenitih vrata. Svojim odijelom svjedočio je svoju vjeru gradom i izazvao znatiželju prolaznika. Za vrijeme ručka sestre su ga razveselile pjesmom i radosnom atmosferom, a u poslijepodnevnim satima imao je službeni susret sa časnom majkom Miroslavom Bradica u kojem su zajedno nastojali dogovoriti buduću suradnju Družbe i biskupije Auki. Nakon službenog dijela biskup Chris posjetio je Marijin Dvor Lužnica i našu sestarsku zajednicu u Lužnici. Unatoč napornom tempu tijekom dana u večernjim satima bio je zajednici na raspolaganju za sva pitanja te je dugo i strpljivo odgovarao na ista. Iskreno smo zahvalne na njegovom dolasku u našu zajednicu. Susret s njim sve nas je obogatio i približio nam stvarnost života na Salomonskim Otocima. Svima nam je bio na radost, a njegova jednostavnost zračila je te smo se osjećali kao u društvu dragog prijatelja. Sve njegove potrebe, njegov daljnji misijski rad i potrebe cijele njegove biskupije uključimo trajno u svoje molitve.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: