Božićni koncert zbora sestara milosrdnica Zagreb

Objavljeno: 2. siječnja 2016.

Zbor sestara milosrdnica održao je u samostanskoj crkvi Sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu nakon večernje mise na Novu godinu 1. siječnja tradicionalni božićni koncert.

Riječ pozdrava i čestitke na početku Nove godine okupljenim vjernicima koji redovito dolaze na misu u sestarsku crkvu, kao i onima pristiglim za ovu prigodu, među kojima se isticao i lijepi broj redovnica drugih družbi uputila je časna majka Miroslava Bradica.

„Želimo godinu započeti pjesmom i molitvom, a ujedno zahvaliti dobrom Bogu za 170 godina nesebičnog života i rada nas milosrdnica u Zagrebu i domovini Hrvatskoj. Naime, upravo prije 170 godina 1845. godine na poziv biskupa Jurja Haulika došlo je prvih šest milosrdnica iz austrijske pokrajine Tirola u Zagreb da sjeme Vinkove ljubavi zasade u našu hrvatsku dolinu”, rekla je časna majka Bradica te dodala „ovaj koncert poklanjamo vama, dragi naši vjernici i prijatelji u znak zahvalnosti za vaše revno sudjelovanje u našoj crkvi kao i za svaki oblik podrške i pomoći koju nam pružate”.

Zbor je izveo desetak božićnih skladbi. Bilo je to malo putovanje kroz vrijeme od 11. stoljeća do danas, kao i kroz kulture: talijansku, austrijsku, njemačku, englesku, američku. Bila je ovo prilika poslušati i  tradicionalne hrvatske skladbe, ali neke i upoznati na drugi način, poput „U se vrijeme godišta” koje su redovnice otpjevale na trogirskom napjevu u obradi mo Miroslava Martinjaka.

Uz izvrsno uvježban zbor pod dirigentskom palicom s. M. Vlaste Tkalec i provincijalne glavarice s. M. Elizabete Peršić koja je i pratila izvedbe na klaviru, te solistice s. Doroteje Hontić (mezzosopran), s. Marije Zrno (sopran), s. M. Tee Juratović (alt) i s. M. Ljiljane Grgić (sopran) publika je dobila i više od pjesme. Naime, svaku pjesmu je u prostor i vrijeme s ponekom zanimljivosti o nastanku „smjestila” s. M. Berislava Grabovac.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: