Božićni koncert zbora sestara milosrdnica Zagreb

Objavljeno: 2. siječnja 2016.

Zbor sestara milosrdnica održao je u samostanskoj crkvi Sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu nakon večernje mise na Novu godinu 1. siječnja tradicionalni božićni koncert.

Riječ pozdrava i čestitke na početku Nove godine okupljenim vjernicima koji redovito dolaze na misu u sestarsku crkvu, kao i onima pristiglim za ovu prigodu, među kojima se isticao i lijepi broj redovnica drugih družbi uputila je časna majka Miroslava Bradica.

„Želimo godinu započeti pjesmom i molitvom, a ujedno zahvaliti dobrom Bogu za 170 godina nesebičnog života i rada nas milosrdnica u Zagrebu i domovini Hrvatskoj. Naime, upravo prije 170 godina 1845. godine na poziv biskupa Jurja Haulika došlo je prvih šest milosrdnica iz austrijske pokrajine Tirola u Zagreb da sjeme Vinkove ljubavi zasade u našu hrvatsku dolinu”, rekla je časna majka Bradica te dodala „ovaj koncert poklanjamo vama, dragi naši vjernici i prijatelji u znak zahvalnosti za vaše revno sudjelovanje u našoj crkvi kao i za svaki oblik podrške i pomoći koju nam pružate”.

Zbor je izveo desetak božićnih skladbi. Bilo je to malo putovanje kroz vrijeme od 11. stoljeća do danas, kao i kroz kulture: talijansku, austrijsku, njemačku, englesku, američku. Bila je ovo prilika poslušati i  tradicionalne hrvatske skladbe, ali neke i upoznati na drugi način, poput „U se vrijeme godišta” koje su redovnice otpjevale na trogirskom napjevu u obradi mo Miroslava Martinjaka.

Uz izvrsno uvježban zbor pod dirigentskom palicom s. M. Vlaste Tkalec i provincijalne glavarice s. M. Elizabete Peršić koja je i pratila izvedbe na klaviru, te solistice s. Doroteje Hontić (mezzosopran), s. Marije Zrno (sopran), s. M. Tee Juratović (alt) i s. M. Ljiljane Grgić (sopran) publika je dobila i više od pjesme. Naime, svaku pjesmu je u prostor i vrijeme s ponekom zanimljivosti o nastanku „smjestila” s. M. Berislava Grabovac.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: