Čestitka Časne Majke prigodom 175. obljetnice Družbe

Objavljeno: 5. rujna 2020.

Poštovane i drage moje sestre!

Koračajući korak po korak kroz ovu burnu godinu evo nas na pragu velikog Jubileja 175. obljetnice povijesti naše Družbe. U svečanom slavlju, pune radosti i oduševljenja otvorile smo Jubilejsku godinu spominjući se sa zahvalnošću onih herojskih duša koje su prije 175 godina zakoračile na hrvatsko tlo, na ovu našu rodnu grudu, natopljenu krvlju i znojem patničkoga naroda i s ljubavlju usadile sjeme milosrdne ljubavi. Natapale su ga znojem i suzama nesebičnog darivanja, a svojim tihim, požrtvovnim radom udarile su temelj jednoj velikoj Družbi, koja je radosnim odazivom mladih srdaca rasla brojem i nošena ljubavlju Vinkove karizme koračala diljem Hrvatske.

Ponesena čežnjom da čitav svijet približi Kristu prelazi granice zemalja i naroda da navijesti Kristovu ljubav, utkanu u milosrdnu Vinkovu ljubav, prezrenima, bijednima što stenjahu u ropstvu neznanja, u patnji bez lijeka, u okovima mržnje, beznađa i grijeha.

Dugih 175. godina koračale su bijele sestre, i još danas koračaju diljem istočne i zapadne Europe, Južne i Sjeverne Amerike sve do dalekih Salomonskih Otoka noseći svjetlo Evanđelja i milosrdnu ljubav onima koji su ih najpotrebniji.

Od prvih šest sestara nastala je rijeka ljubavi i milosrđa koja sve do danas ustrajno teče noseći u svom krilu sve one koje su čule Božji glas i imale hrabrosti odgovoriti na njega velikodušnom žrtvom, prihvativši Krista kao jedinu ljubav i smisao života. Nikakve žrtve ni odricanja, prijetnje, zlostavljanja i mučenja u razdoblju okrutnih ratova nisu zaustavile povijesni hod ove plemenite Družbe nego su joj davale snagu za neustrašivo svjedočanstvo pod cijenu života. Sedam okrvavljenih ljiljana i jedna spaljena ruža rese ovu Družbu kao najljepši biseri darovani Zaručniku. A gdje su sve one tihe dragovoljne žrtve i pregaranja tolikih svetih sestara koje su prošle svijetom u bijeloj kopreni noseći dobrotu i ljubav.

Povijest svijeta i ove Družbe nastavlja svoj neumorni hod. Dolaze nova vremena, novi naraštaji, a Vinkova ljubav korača u svakoj od nas na putu prema blaženoj vječnosti. Nosimo li je radosno i oduševljeno svjesne odgovornosti ovoga trenutka i uzvišenosti svoga  poslanja, ponosne što pripadamo rijeci bijelih milosrdnica koja ostavlja za sobom neizbrisivi trag i utire put za stope novih generacija.

U radosti proslave Jubileja, premda vrlo skromno zbog opasne pandemije, u teškim izazovima vremena, u sveopćoj tjeskobi svijeta koji tone u tamu beznađa ne klonimo sestre duhom. Uzdignimo se iz mrtvila života, iz sive svakidašnjice koja nas guši svojim navikama, iz klonulosti i pesimizma koji nas pomalo obuzima i zakoračimo hrabro naprijed nošene snagom Kristova poslanja, ohrabrene divnim primjerima prvih sestara i tolikih svetih duša koje su prije nas živjele u ovoj Družbi.

Premda smo malo stado, a mnoštvo obaveza i teret godina pritišće, u nama još uvijek postoji snaga Kristova poziva i milost karizme koji su kadri preko nas, ako se ponovno velikodušno predamo Bogu, učiniti velike stvari. Ne zaboravimo da je sveti papa Ivan XXIII. za milosrdnice u svijetu rekao: „Vi ste jedna velika vojska pozvana učvrstiti Kraljevstvo Božje u ljubavi!“ Da, drage sestre, pozvane smo na nešto veliko i sveto. Ne baviti se sobom, svojim sitnim interesima, nego živjeti i djelovati da Kraljevstvo Božje po nama raste.

Stoga neka proslava Jubileja za svaku od nas bude dan srdačne zahvalnosti Bogu za sve primljene milosti, trenutak vraćanja na izvore Družbe i odluka za ponovno predanje u Božje ruke, dopustivši Bogu da preko nas, premda slabih i nemoćnih, izvodi svoja djela milosrđa i ljubavi.

Neka nas u tome učvrste divne misli plemenitog kardinala Haulika koje je uputio sestrama na dan ustoličenja prvog samostana sestara milosrdnica u Zagrebu 1846. godine:

„A što od vas da zahtijevam, na što da vas potaknem, o ljubljene kćeri u Gospodu, stanovnice ovog sv. mjesta? Otkad ovdje živite, nisam opazio na vama ničega, što ne bi dolikovalo vašem svetom zvanju.(…)

Dakle samo jedno zahtijevam od vas: da među nama ostanete onakve, kakve ste nam došle. Svemogući Bog, koji vam je dao milost toga svetoga, toga uzvišenoga zvanja neka vas uvijek uzdrži u tom duhu, da uzmognete i dalje po nauci velikog apostola naroda, od zla bježati, međusobno se sestrinski ljubiti i štovati, brižno poslovati, da vam duh bude pun goruće revnosti da Bogu služite, da ste vesele u nadi, strpljive u nevolji, ustrajne u molitvi, požrtvovne za siromahe, ljubazne za nesretnike!

Neka vas uvijek resi redovnička čednost, poniznost, pobožnost i kršćanska ljubav a po svemu ovome činit ćete čudesa… Za to sam se molio dosad, a za to ću moliti i odsad. I ako moja molitva bude uslišana, bit će ispunjene moje vruće želje, što sam ih gajio, kad sam digao ovaj zavod.

Tako ćete i vi, drage kćeri, živjeti ovdje svetim životom, punim Božje radosti, a poslije ovoga života, dobit ćete onu krunu, za koju sada polažete život, koja je jedini cilj vašega nastojanja, jedini cilj vašega srca i koju vam vaš nebeski Zaručnik (…) neće uskratiti u svojoj preobilnoj milosti.

Neka svemogući Bog obaspe svojom milosti vašu molitvu, neka blagoslovi vaš školski rad, vašu njegu bolesnika, vaše pobožne uzdisaje, sva vaša nastojanja, cio vaš život za vrijeme i za vječnost. On neka blagoslovi čitav pobožni zavod, neka ga zaštiti, neka ga sve više i više učvršćuje, neka dade, da što ljepše procvate na čast sv. vjeri, na duhovno i tjelesno dobro stanovnika ovoga grada, na slavu Njegova imena i na proširenje Njegove slave.“

A u Povelji utemeljenja iz 1844. godine kardinal Haulik piše: „Želim da sestre milosrdnice što više spominju mene u svojim molitvama, jer se i ja molim Svevišnjemu da ovaj njihov pobožni zavod uzdrži na veću slavu svoga imena, na proširenje svete vjere i na boljitak vjernika moje biskupije; da se udostoji okrijepiti taj zavod svojom jakom desnicom i svojom svetom milosti. Amen!“

Ovim mislima i željama od srca vam, drage sestre, čestitam veliki Jubilej naše Družbe. Zahvaljujem na svim molitvama i tihim žrtvama koje ste ugradile u njezinu povijest i žarko molim Gospodina da nam po zagovoru naših svetih Utemeljitelja udijeli svoj blagoslov kako bismo nastavile povijesni hod Družbe vršeći djela milosrđa obogaćene novim zvanjima i ispunjene milosrdnom Vinkovom ljubavlju.

U ozračju Jubilejskog slavlja srdačno vas pozdravljam, molim za svaku od vas uz toplu preporuku u vaše molitve.

Vaša majka

 

Miroslava Bradica

vrhovna poglavarica

 

O proslavi Jubileja Družbe, 4. rujna 2020.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: