Čestitka Časne Majke za Blagovijest

Objavljeno: 25. ožujka 2020.

„Evo službenice Gospodnje neka mi bude po tvojoj riječi…“ ( Lk 1, 38)

Poštovane i drage sestre!

Pred nama je ponovno tako lijepa svetkovina Navještenja Gospodinova – Blagovijest. U njoj se krije najuzvišenija tajna povijesti spasenja, Bog uzima ljudsko tijelo u krilu Djevice Marije i postaje čovjekom. On, Gospodar neba i zemlje, odriče se svoga veličanstva i uzima ljudsku narav da bi nam bio bliz u svim našim patnjama, da bi dijelio našu ljudsku sudbinu.

Ali, Bog ne čini nasilje nad ljudskom slobodom, On nudi suradnju, potiče i ohrabruje te strpljivo čeka odgovor duše.

„Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi Sina…“(Lk 1, 30-31). Anđeo Gabrijel dolazi Mariji, naviješta joj uzvišenu tajnu, nudi joj Bogomajčinstvo i ulogu Suotkupiteljice svijeta. Marija potpuno darovana Gospodinu, premda slabo ljudsko stvorenje, otvara svoje biće Bogu i kliče iz sve duše: „Evo službenice Gospodnje neka mi bude po tvojoj riječi…“ (Lk 1, 38).  Svojom poniznošću i predanjem Marija je našla milost u Boga i postala naša Majka i  Suotkupiteljica.

Svojom spremnošću da se sva preda Gospodinu, da zaboravi sebe, Marija ostvaruje najveće djelo ljudske povijesti – doziva Spasitelja svijeta  na ovu zemlju. I nas je, drage sestre, Gospodin pozvao da nesebičnim darivanjem svoga života Bogu ostvarimo velika djela ljubavi i milosrđa u  ovom tužnom i nevoljama ispaćenom svijetu.

U godini smo Jubileja u kojoj se s ljubavlju sjećamo svojih prvih sestara koje su u svakom trenutku tako spremno izricale svoj „DA“ Gospodinu i time ostvarile veliko djelo milosrdne ljubavi na ovoj našoj rodnoj grudi. Neka nam njihov primjer života bude poticaj i nadahnuće da se nesebično stavimo Gospodinu na raspolaganje te uvijek budemo spremne vršiti Njegovu svetu volju, ma kako nam bilo teško. Jer, Bogu smo rekle svoj „DA“ po svetim zavjetima i time dopustile da On upravlja  našom  životima i našom sudbinom. Ostanimo, sestre, vjerne svojim obećanjima duboko svjesne uzvišenosti poziva kojeg nam je sam Bog darovao. Ne dopustimo da nas duh svijeta ili bilo kakva teškoća udalje od Isusa, izvora milosti.

Drage moje sestre, u ovo sveto korizmeno vrijeme prolazimo mi, naš narod i cijeli svijet kroz teške kušnje i opasnost zaraze od smrtonosne bolesti koronavirusa. Dio naše Domovine i grad Zagreb pogođeni su razornim potresom, brojne obiteljske kuće razorene, crkve i samostani porušeni i oštećeni a među njima i naša Kuća matica. Opasna zarazna bolest oduzela nam je mogućnost tjelesnog prisustvovanja svetoj misi i sakramentima te narušila naše redovničko zajedništvo. Razorni potres narušio nam je mir i sigurnost stanovanja. Sva ova događanja potiču nas na ozbiljno razmišljanje i duboki ispit savjesti o vlastitom životu i svojim postupcima prema Bogu i čovjeku. Skrušimo se, drage sestre, u dubokoj poniznosti pred Gospodinom, pokajmo se iz dna duše za svoje brojne grijehe i propuste i spoznajmo da smo samo krhka i prolazna ljudska stvorenja. Neka nas toj poniznosti nauči naša nebeska Majka ponizna službenica Gospodnja. Neka nas zaštiti u ovim opasnim vremenima i pomogne nam da se i u najtežim trenutcima uzdamo u Božju providnost koja nas s toliko ljubavi prati u svim našim danima.

Tim mislima od srca vam čestitam svetkovinu Navještenja Gospodinova i molim moćni zagovor Marijin za cijelu Družbu i svaku pojedinu sestru.

Uz vas sam srcem i molitvom.

Vaša majka

Miroslava Bradica


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: