Datum kanonizacije dvojice papa znat će se 30. rujna

Objavljeno: 22. kolovoza 2013.

Vatikan je početkom srpnja objavio da će ova dvojica papa biti proglašena svetima u isto vrijeme.

Prethodno je Ivanu Pavlu II. (1978.-2005.) papa Franjo priznao drugo čudo. Prema pravlima Katoličke crkve, obično se za proglašenje svetim zahtijeva potvrda dva čuda. Drugo čudo koje se pripisuje Ivanu Pavlu II. medicinski je neobjašnjivo izlječenje žene iz Kostarike koja mu se molila za pomoć na dan njegove beatifikacije.

Ivanu Pavlu II. je prvo čudo, izlječenje francuske redovnice, sestre Marie Simon-Pierre Normand, koja je imala Parkinsonovu bolest, prihvaćeno prije nekoliko godina što je omogućilo njegovu brzu beatifikaciju 1. svibnja 2011.

U slučaju pape Ivana XXIII. (1958.-1963.), papa Franjo je prihvatio kanonizaciju bez obzira na uobičajeno pravilo da se traži drugo čudo nakon beatifikacije. Ivan XXIII. beatificiran je 2000. godine.

Preuzeto s: Bitnonet


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: