Dekret o oprostima u Godini posvećenog života

Objavljeno: 15. prosinca 2014.

Nakon što je pročelnik Kongregacije za Ustanove posvećenog života i Družbe apostolskog života zatražio od Apostolske pokorničarne mogućnost zadobivanja potpunog oprosta, a koju sveti otac Franjo, u povodu predstojeće Godine posvećenog života želi darovati kako bi se proširila obnova ustanovâ posvećenoga života s najvećom vjernošću karizmi utemeljitelja te utvrdila vjera, nada i ljubav, u zajedništvu svete rimske Crkve, a posebnim odobrenjem rimskog Prvosvećenika, ova Apostolska pokorničarna, „udjeljuje potpuni oprost pod uobičajenim uvjetima:

(sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakanu Svetoga Oca), svim članovima ustanovâ posvećenoga života i svim vjernicima koji se potaknuti duhom ljubavi istinski kaju “.


Oprost je moguće zadobiti od Prve nedjelje došašća ove godine do 2. veljače 2016. godine, na dan kada će Godina posvećenoga života biti svečano zaključena, a moguće ga je zadobiti i za duše u čistilištu:


a) U Rimu – na sudjelovanju u međunarodnim susretima i slavljima, kako su određeni prema kalendaru Kongregacije za Ustanove posvećenog života i Družbe apostolskog života, kada se odgovarajući dio vremena posveti pobožnom razmatranju i zaključi molitvom Očenaša, Ispoviješću vjere u bilo kojem odobrenom obliku i pobožnim zazivom Djevice Marije.


b) U svim partikolarnim crkvama, svaki put, u dijecezanskim danima određenim za posvećeni život te u biskupijskim slavljima određenim za Godinu posvećenoga života, kada se pobožno pohodi katedrala ili drugo sveto mjesto određeno od mjesnog ordinarija ili pak samostanska crkva, oratoriji ili klauzurni samostan, te se javno moli Liturgija časova ili se odgovarajuće vrijeme posveti pobožnom razmatranju i zaključi molitvom Očenaša, Ispoviješću vjere u bilo kojem odobrenom obliku i pobožnim zazivima Djevice Marije.


Članovi ustanovâ posvećenoga života koji zbog bolesti ili drugih teških razloga ne mogu posjetiti ova sveta mjesta, mogu dobiti potpuni oprost uz odreknuće od bilo kakvog grijeha i s nakanom da što prije ispune tri uobičajena uvjeta, te da ta sveta mjesta duhovno pohode s dubokom željom prikazati poteškoće i boli svojega života milosrdnome Bogu, posredstvom Marije, uz već naznačene molitve – Očenaš, Vjerovanje i zazivi Blažene Djevice.


Podsjetimo, tri uobičajena uvjeta da bi se dobio potpuni oprost su sakramentalna sveta ispovijed [nužna je potpuna nenavezanost (odreknuće) na grijeh, čak i laki]; sakramentalna pričest, te već spomenute molitve uz molitvu na nakanu Svetog Oca. U suprotnom je oprost djelomičan. Moguće je za sebe steći jedan potpuni oprost u danu, dok se još jedan može dobiti za duše u čistilištu.


Izdani Dekret vrijedi za Godinu posvećenog života.

Izdano u Rimu, u sjedištu Apostolske pokorničarne, 23. studenog 2014. godine, na svetkovinu Krista Kralja.

Mauro card. Piacenza
Penitenziere Maggiore

Krzysztof Nykiel
ReggenteZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: