DOĐI I VIDI

Objavljeno: 20. ožujka 2021.

Bog nas poziva na različite načine

Naša mala zajednica sestara milosrdnica organizirala je od 12. do 14. veljače 2021. u Centru sv. Lujze de Marillac u Bumi program za djevojke iz svih župa biskupije Auki koje žele saznati nešto više o redovničkom pozivu. Moto programa bio je “Dođi i vidi”, a cilj programa: pomoći  djevojkama  u razlučivanju o životnom pozivu.

Program su obogatile sestre, predstavnice pet različitih kongregacija, koje djeluju na Salomonskim Otocima te jedan svećenik lazarist. On je predstavljao jednu od muških redovničkih kongregacija koja je prisutna na ovim prostorima.

Nakon okupljanja u petak 12. veljače, u večernjim satima, prva točka programa bila je kratko predstavljanje svih sudionika. Zatim su sestre predstavnice svake pojedine kongregacije govorile o svom pozivu i odazivu te o izazovima u redovništvu.

Tako su sudionice ovog programa imale izvanrednu priliku čuti o životu i djelovanju šest redovničkih kongregacija, od sedam prisutnih na Salomonskim Otocima, uključujući i našu Družbu.

Drugi dan susreta započeo je euharistijskim slavljem u župnoj crkvi. U svom predavanju o životnim pozivima govorio je vlč. Vincent, lazarist, tumačeći djevojkama značenje poziva na bračni život, na redovnički te na samački život. Nakon njega nastupile su sestre predstavivši svoje kongregacije, utemeljitelje, karizmu i apostolat. Kongregacije koje su kroz zanimljiva izlaganja svojih predstavnica sudjelovale u ovom programu bile su: Kongregacija sestara Gospe od Pieta, Kćeri Marije Pomoćnice, Sestre Dominikanke, Misionarke od Uznesenja, Kćeri Marije Bezgrješne (lokalna Družba nastala na Salomonskim Otocima) i naša Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

Program je završen u nedjelju14. veljače misom zahvalnicom u župnoj crkvi zajedno sa župljanima koji su iskoristili jedinstvenu priliku susresti se sa sestrama različitih kongregacija i uniformi u kratkom, ali ugodnom druženju.

Prema izjavama prisutnih djevojaka ovaj program ostvario je svoju svrhu pomogavši im na drugačiji način sagledati i razumjeti situaciju u kojoj se nalaze. Dobile su odgovore na mnoga svoja pitanja, doznale su puno toga o različitim pozivima i o postojanju šest različitih kongregacija, uz kongregaciju lokalnih sestara koja je većini njih poznata. Ovaj će susret zasigurno mnogima od njih pomoći u razlučivanju vlastitog poziva.

Nakon ovog susreta moći će, u dubokom promišljanju i u skladu s Božjom voljom, pravovremeno donijeti mudru odluku, bilo da ih Bog poziva na redovnički, bračni ili samački način života.

Prezentacije sestara, predavanje o pozivu, susret i razgovor sa sestrama, molitva, ples i pjesma potaknuli su djevojke da nastave moliti i temeljito razmišljati o svom životnom pozivu.

Svjesne velike potrebe poslenika na Božjoj njivi molimo žarko za nova duhovna zvanja koja će hrabro svjedočiti ljubav Božju u današnjem svijetu.

s. Jeanear Nauta i s. Sylvester Afea, novakinje II. godine

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: