Doživotni zavjeti s. M. Antonete Martić

Objavljeno: 1. rujna 2022.

U župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog u Žepču, 14. kolovoza, članica Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne Sarajevo s. M. Antoneta Martić položila je svoje doživotne zavjete.

Svečano misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Pero Sudar u koncelebraciji nekoliko svećenika.

U prigodnoj homiliji mons. Sudar istaknuo je kako i danas postoji mnoštvo svjedoka koji idu za Isusom najčešće tiho, živeći normalan život. Tumačeći zavjet čistoće zapitao je koliko ljudi vjeruje da ima smisla odreći se potomstva i prilike voljeti i biti voljen, a onda posvijestio da to nije zavjet čistoće.

“Zavjetom čistoće se daje obećanje voljeti još više, ali voljeti sve ono što Bog voli. To je zavjet za voljeti više, za voljeti dublje, za voljeti istinskom ljubavlju koja ne ide za posjedovanjem. Zatim zavjet poslušnosti nije zavjet kojim se sestra odriče svoje osobnosti, jer slobodna volja je jedna od temeljnih oznaka ljudske osobnosti. Svoju volje sestra stavlja na raspolaganje svojim poglavarima kako bi doprinijela da njena zajednica izvrši svoje poslanje, a to je svjedočanstvo vjere u kraljevstvo Božje. A zavjet siromaštva nije zavjet kojim se daje obećanje biti prosjak i hodati u dronjavim haljinama, nego zavjet kojim sestra sve svoje snage stavlja na raspolaganje zajednici koja ima svoju karizmu, kako bi se ta zajednica pobrinula najprije za samu sestru, za sve ono što joj treba kako bi onda mogla svjedočiti da su Bogu blizu, skoro najbliži oni koji su upotrebi“, kazao je, između ostaloga, biskup Pero.

Nakon propopvijedi s. M. Antoneta Martić dala je doživotne zavjete, a tri sestre su za vrijeme mise proslavile srebreni jubilej, 25 godina svetih zavjeta, te ih obnovile: s. Antonija Hrgotas. M. Gabrijela Tadić s. Josipa Ćosić.

Zajedno s rodbinom i prijateljima sestre su nakon mise, koju je pjevanjem animirao župni zbor zajedno sa sestrama milosrdnicama a pod ravnanjem sSlavice Tubak, slavlje nastavile u KŠC-u u Žepču.

Ovom svečanom događaju prethodile su duhovne vježbe u trajanju od šest dana koje je s. M. Antoneta s još 25 sestara obavila u kući braće salezijanaca u Žepču pod vodstvom don Ivana Terzea.

Izvor: ktabkbih.net


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: