Fra Carballo: Crkvi su potrebni svjedoci i proroci

Objavljeno: 15. travnja 2013.

Prva novina koju je papa Franjo unio u Rimsku kuriju imenovanje je franjevačkog vrhovnoga poglavara tajnikom Zbora za posvećeni i društva apostolskog života. Zahtjevna zadaća za fra Joséa Rodrígueza Carballa, pedesetdevetogodišnjeg vrhovnoga poglavara Male braće novoimenovanoga nadbiskupa s kojim je razgovarao novinar Radio Vatikana.

Na upit o njegovu duševnom raspoloženju, fra Carballo je izrazio zahvalnost i radost poradi povjerenja koje je njemu i njegovoj redovničkoj zajednici očitovao papa Franjo. Ujedno sam i žalostan jer moram ostaviti ono što sada najviše volim, a to je franjevački red, ali ne u pravnom smislu, nego što neću biti na raspolaganju svojoj braći i sestrama. Osim toga, strah me je jer ne znam što me čeka – kazao je fra Carballo.

Na upit o izazovima za današnje redovnike, rekao je da redovnici moraju neprestano produbljivati svoj identitet. Mi moramo služiti Crkvi, živjeti kao Crkva i s Crkvom. Moramo dakle biti vjerni Isusu Kristu koji nas je pozvao, također i današnjem čovjeku kako veli Drugi vatikanski sabor – kazao je.

Odgovarajući na upit o glavnim obilježjima novoga Pape, rekao je da je papa Franjo nekim svojim gestama iznenadio sve, primjerice grljenjem bolesnika. Kad sam vidio te prizore pomislio sam: Isus je prisutan, u našem je vremenu nazočan po Svetom Ocu koji se saginje nad bolesnima našega doba. I to je jedna od glavnih označnica ovoga pontifikata. Papa je blizak ljudima, a neprestano govori o milosrđu, o Bogu-ljubavi koji uvijek prašta – primijetio je fra Carballo.

Na upit o potrebi Crkve za naviještanje Evanđelja, rekao je kako su u prvom redu Crkvi potrebni svjedoci koji bivaju i proroci. A to je vrlo važno obilježje kršćanskoga života i redovništva. Potrebni su dakle svjedoci i proroci koje dokument iz Aparecide naziva učenicima i misionarima. Oni su potrebni današnjoj Crkvi – ustvrdio je fra Carballo.

Govoreći pak o krizi koja je zahvatila cijeli svijet, rekao je da jedino solidarnost može riješiti krizu. Problem je u nedostatku solidarnosti. Neki su čak i previše solidarni, neki dostatno, ali velika većina ljudi malo i ništa. U pitanju je dakle pravednost. Osim toga, kriza se može pretvoriti u rast ako preispitamo svoj način života. Smatram da moramo umjerenije živjeti, a to možemo naučiti od svetoga Franje Asiškoga. Gospodarska je kriza samo jedan oblik krize u koju je zapao današnji čovjek – zaključio je fra Carballo.

Preuzeto: rv/bitno.netZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: