Habemus Papam! Francesco (Franjo)

Objavljeno: 14. ožujka 2013.

Na Trgu sv. Petra okupilo se više stotina tisuća ljudi. Sve okolne ulice te glavna ulica Via Riconciliazione bile su prepune vjernika koji su, unatoč kiši strpljivo iščekivali bijeli dim iz dimnjaka Sikstinske kapele, a koji je znak da je izabran novi Poglavar Katoličke Crkve. Bilo je zanimljivo promatrati kako je na dimnjak, više puta, sletio galeb koji je kljuckao po dimnjaku kao da je i on iščekivao taj veliki događaj.

I doista u 19.06 sati pojavio se najprije, nakratko, crni dim te se čuo tužan uzvik naroda: “Aaaaaaah”, a potom odmah bijeli dim te uzvik “Viva il Papa!” Zazvonila su zvona Bazilike sv. Petra i započela je prekrasna fešta na Trgu uz pjesmu, usklike, pljesak i znatiželju – Tko je nasljednik Pape u miru, Benedikta XVI?

Prije svečane objave s lože bazilike Sv. Petra u Sikstinskoj kapeli upriličena je kratka ceremonija. Novi Papa izabran je u petom skrutiniju, a kardinalu Bergogliu obratio se kardinal Giovanni Battista Re pitanjem: “Prihvaćaš li svoj kanonski izbor za Rimskog prvosvećenika?” a nakon potvrdnog odgovora postavio mu je drugo pitanje: “Koje ime želiš uzeti?” Novi Papa uzeo je ime Francesko (Franjo).

Novoizabrani Petrov nasljednik zatim je ušao u tzv. Sobu suza (“Stanza delle lacrime”), koja je tako prozvana zbog emocija koje novoizabrane Petrove nasljednike obuzmu nakon izbora. U toj sobi novi je Papa obukao papinsku odjeću a zatim se vratio u Sikstinsku kapelu gdje se održala još jedna kratka svečanost s molitvom, čitanjem ulomka iz Evanđelja i završnom molitvom. Zatim je uslijedio svečani čin počasti i poslušnosti kardinala novom papi. Prije samog izlaska na ložu bazilike novi se Papa nakratko zaustavo u Pavlovoj kapeli gdje se kratko pomolio pred Presvetim.

Dok je narod na Trgu čekao objavu imena novog Pape, svečano se, uz zvuke limene glazbe, ispred Bazilike postrojila Papina Švicarska garda, vatikanski Carabigneri, te svi rodovi talijanske vojske i policije. Doista nešto prekrasno.

Potom se na balkonu Bazilike sv. Petra pojavio kardinal Jean-Louis Pierre Tauran koji je objavio:

Annuntio vobis gaudium magnum;
habemus Papam:

Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum,
Dominum Georgium Marium
Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglio
qui sibi nomen imposuit Franciscum.

(“Javljam vam radosnu vijest: Imamo Papu! To je uzoriti i prečasni gospodin Jorge Mario Bergoglio, kardinal Svete Rimske Crkve koji je uzeo ime Franjo”). On j 266. Kristov namjesnik i nasljednik Benedikta XVI.

Odmah su se i na svim okolnim prozorima pojavili svi kardinali koji su sudjelovali u konklavama, a nakon njih na balkonu se pojavio Petar naših dana Papa Francesko. Ovo su njegove prve riječi vjernicima okupljenim na Trgu, ali i cijeloj Crkvi:

“Braćo i sestre, dobravečer! Vi znate da je dužnost Konklava da daju biskupa Rima. Čini se da su moja braća kardinali otišli uzeti ga skoro na kraj svijeta…, ali tu smo… Zahvaljujem vam za vaše gostoprimstvo. Biskupijska zajednica Rima ima svoga biskupa: hvala!

Prije svega, želio bih se pomoliti za našeg Biskupa emerito, Bendeikta XVI. Molimo svi zajedno za njega, da ga Gospodin blagoslovi i Marija čuva”.

Zatim je Papa, zajedno s vjernicima, molio Oče naš, Zdravo Mariju, Slava Ocu.

Nakon molitve za svog Prethodnika nastavio je:

“A sada, započinjemo ovaj hod (putovanje): Biskup i narod. Ovaj hod rimske Crkve koja je ona, koja u ljubavi prednjači (predsjeda) svim Crkvama. To je jedan put bratstva, ljubavi, povjerenja među nama. Molimo uvijek za nas: jedni za druge. Molimo za cijeli svijet, da postane jedno veliko bratstvo. Čestitam vam ovaj put Crkve, koji danas započinjemo, a u kojem će mi pomoći moj kardinal vikar, ovdje prisutni, da bude plodonosno za evengelizaciju ovog tako lijepog grada!

A sada bih vam želio dati blagoslov, ali prije – prije, želim vas moliti jednu uslugu: prije nego biskup blagoslovi narod, molim vas da molite Gospodina da blagoslovi mene: molitva naroda koji traži blagoslov za svog Biskupa. Učinimo u šutnji ovu vašu molitvu nada mnom!”

Doista dirljiva gesta novog Pape, koji je prignuo glavu na blagoslov. Jednostavan, ponizan, a Trg sv. Petra prepun ljudi “progovorio” je  svojom tišinom u kojoj su vjernici molili za svog Papu. Nešto prekrasno i znakovito.

Nakon molitve vjernika za svog Biskupa, Papa je rekao:

“A sada dajem blagoslov vama i cijelom svijetu, svim muškarcima i ženama dobre volje!

Braćo i sestre, sada vas ostavljam. Velika vam hvala na prihvaćanju. Molite za mene i vidimo se uskoro.

Do skorog viđenja: sutra ću se poći pomoliti Majci Božjoj, da čuva cijeli Rim. Laku noć i ugodan odmor!”

I doista molimo da Bog izlije svoj blagoslov na novog Papu, na sve njegove suradnike, na Papu u miru Benedikta XVI, na cijelu Crkvu i na sav Božji narod.

S talijanskog prevela i priredila: S. Stjepanka StanićZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: