HODOČAŠĆE SRCA SV. VINKA U GODINI KARIZME

Objavljeno: 15. ožujka 2017.

Od 25. siječnja 2017., u godini 400. obljetnice vinkovske karizme koja se slavi u cijeloj Vinkovskoj obitelji, relikvijar sa srcem svetoga Vinka Paulskoga hodočasti, najprije njegovom ljubljenom Francuskom, a potom do »periferija svijeta«.

Primivši status relikvije, srce svetoga Vinka izvađeno je odmah nakon njegove smrti 1660. Vojvotkinja d’Auguillon poklonila je za njega srebrni relikvijar pa je potom pažljivo pohranjeno. Kad je sveti Vinko beatificiran, 13. kolovoza 1729., njegovo tijelo i srce postavljeni su na oltar u Svetom Lazaru.

Dana 13. srpnja 1789., tijekom Francuske revolucije vrhovni poglavar, o. Cayla de la Garde povjerio ga je svom pomoćniku o. Siccardiju koji ga je uspio prenijeti u Torino skrivajući ga u izdubljenoj knjizi. Na zahtjev kardinala Fescha relikvija je donesena u Lyon 1. siječnja 1805.

Sestra Blanchot, vrhovna poglavarica Kćeri kršćanske ljubavi, 15. veljače 1947., susrela je kardinala Gerliera, nadbiskupa Lyona, i iznijela mu svoju želju: »Nije Vam nepoznato da se srce svetoga Vinka nekoliko puta ukazalo (sestri) Katarini (Labouré). Željeli bismo da bude prisutno tijekom proslave naše Svetice.« Budući da nije odmah primila odgovor, Vrhovna poglavarica, pomalo nestrpljiva, htjela je telefonirati, no službenici su štrajkali za sve osim za hitne medicinske slučajeve. »Hitan slučaj srca«, rekla je i odmah telefonom primila »Magnificat!« – bilo joj je dopušteno uzeti relikviju.

Danas se relikvija nalazi iznad oltara posvećenoga svetom Vinku u kapeli Blažene Djevice Marije od Čudotvorne Medaljice u Parizu.

Preuzeto sa: cmglobal.org


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: