Hodočašće u Godini vjere

Objavljeno: 18. svibnja 2013.

Od 12. do 18 svibnja 2013. godine, 53 sestre iz naših hrvatskih provincija (RH i BiH), predvođene vrhovnom poglavaricom Družbe, Majkom Miroslavom Bradica, krenule su iz Zagreba na hodočasnički put vjere. Preko Pise i Asiza do Vječnog grada Rima vodio nas je naš poznati i stručni vodič gospodin Slavo Mandurić kojemu od srca zahvaljujemo. U svim velebnim bazilikama, krstionicama, crkvama, trgovima, katakombama, baš kao i hodočasnici tijekom stoljeća, prisjećali smo se i nadahnjivali vjerom onih koji su bili spremni položiti i život za Gospodina.

Od vjere apostolskih prvaka Petra i Pavla, preko vjere mučenika prvih stoljeća. O njima, ali i mnogobrojnim drugim velikanima kršćanstva, poniznom Franji Asiškom, velikom Benediktu zaštitniku Europe, velikoj Katarini Sijenskoj slušali smo ovih dana. Posebno dirljiv i svima upečatljiv susret bio je na općoj audijenciji s Petrom naših dana, papom Franjom. Doista nepregledno mnoštvo naroda sa svih strana rimskih ulica slijevalo se na Trg sv. Petra, i ne samo vjernici kršćani već mnogi ljudi dobre volje. Svi su došli pozdraviti Papu, ali i čuti riječ utjehe i nade. U pripremi za svetkovinu Duhova Papa nas je potaknuo na život po Duhu u istini. Naglasivši da istina nije nešto već netko, Osoba – Isus Krist.

Nakon audijencije, brat naše sestre Doroteje – Đuro Hontić, ispovjednik u Bazilici sv. Petra, otkrio nam je i one dijelove Vatikana i vatikanskih vrtova koji inače nisu dostupni oku posjetitelja.

Osobito dirljiv i srdačan susret bio je s našim sestrama rimske delegature u Centocellama kojima, na čelu s delegatom s. Katarinom Saganić, od srca zahvaljujemo za svu ljubav koju su nam pri tom susretu iskazale.

Svoju vjeru i zajedništvo svakodnevno smo hranile euharistijskim zajedništvom koje su zajedno s nama slavili o. Stjepan Bolkovca, salezijanac, benediktinac o. Dorotej te rektor Zavoda sv. Jeronima vlč. Jure Bogdan.

Svima koji su nam ovo hodočašće omogućili, na poseban način Majci Miroslavi Bradica i njezinim suradnicama, od srca hvala. Neka nas sve na putu vjere koju ćemo posvjedočiti djelatnom, sestrinskom ljubavlju prati zagovor Zaštitnika naše Družbe, kao i svih onih svetaca i blaženika čija smo svetišta ovih dana posjećivali i u njima molili. Neka nas na tom putu – putu vjere – prati zagovor Duha Branitelja, Duha Istine i dozvolimo mu da nas uputi u Božju Istinu.

S. Stjepanka Stanić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: