IV. POSTAJA – Na putu patnje i križa Lujza susreće Isusa i Mariju

Objavljeno: 9. ožujka 2012.

Klanjamo ti se, Kriste, i blagoslivljamo te!

Život je neprestano susretanje i pozdravljenje. Svi smo na putu. Ponekad je tvrd, trnovit i naporan, a ponekad lakši. Uvijek nekoga trebamo, a u toj potrebi i susretanju najugodniji su susreti, susreti s majkom. Čovjek raste uz majku. Uz nju i s njom dozrijeva do punine majčinstva. Lujzina pobožnost, kao i njen život općenito već je od najranije mladosti bio usmjeren prema nebeskoj Majci. Ona je u Mariji našla nježnu Majku, utjehu i uzor majčinstva. Zato je i mogla biti majka siromaha i svih napuštenih koje joj je Bog stavio na životni put. U Marijinoj školi, u školi trpljenja i križa odgajala se i za svoje naravno majčinstvo, za svoga sina kojemu je iskazivala puno nježnosti, topline i brige.

Lujzina pobožnost prema nebeskoj Majci bila je duboko marijanska, prožeta liturgijom. Ona promatra i časti Mariju prije svega kao Majku Božju i kao Bezgrješnu Djevicu. Njezino udivljenje i ljubav prema Bezgrješnoj Djevici Mariji bila je tolika da je – kao prva u povijesti redovništva – Bezgrješnoj posvetila Družbu kćeri kršćanske ljubavi.

Molimo s majkom Lujzom: Tebi pripadam, preblažena Djevice, da bih još savršenije pripadala Bogu. Nauči me nasljedovati Tvoj sveti život. Kao Ti, tako želim i ja ispuniti što Bog od mene traži… Daj da sve činim po Tvome primjeru i neprestano slavim njegovu svetu ljubav. Neka svatko u Tebi nađe siguran put k Bogu i neka Te iznad svega ljubi.

Smiluj nam se Isuse, smiluj nam se!

Budi nam milostiv poradi svoje svete muke!


Priredila: S. Stjepanka Stanić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: