IZ OKRUŽNICE VRHOVNE POGLAVARICE MAJKE MIROSLAVE BRADICA

Objavljeno: 15. ožujka 2017.

ŠTO JE VINKOVSKA OBITELJ?

Pojam Vinkovska obitelj nastao je godine 1995., a odnosi se na članove više od 260 laičkih, redovničkih ili svećeničkih družbi, zajednica, udruga i pokreta širom svijeta kojima je zajedničko poslanje služenje najsiromašnijima od siromašnih, u duhu svetog Vinka Paulskog. Godine 1995. Vinkovska obitelj obuhvaćala je četiri glavne vinkovske grane (Misijsku družbu, Kćeri kršćanske ljubavi, Udrugu svetog Vinka Paulskog, Gospođe kršćanske ljubavi). Od godine 2004. Vinkovska obitelj obuhvaća i ostale redovničke ili laičke skupine koje imaju kao svog utemeljitelja, zaštitnika ili nadahnuće svetog Vinka Paulskog. U Hrvatskoj djeluje šest ogranaka Vinkovske obitelji: Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog – Zagreb, Udruga sv. Vinka Paulskog, Misijska družba (lazaristi), Kćeri kršćanske ljubavi, Marijine sestre od Čudotvorne medaljice i Marijanska vinkovska mladež.

DATUMI U NASTANKU I RAZVOJU VINKOVSKE OBITELJI

❖     25. siječnja 1617. u mjestu Folleville, u Francuskoj, početak je „puta svetoga Vinka Paulskoga“ tj. početak Vinkovske karizme.

❖     1993. godine utvrđeno je da Vinkovsku obitelj čini 268 laičkih i redovničkih ogranaka koje djeluju u više od 150 zemalja.

❖     Od 1994. godine na međunarodnoj razini redovito se održavaju godišnji susreti predvoditelja ogranaka Vinkovske obitelji s ciljem razmjene informacija i zajedničkog djelovanja.

❖     1998. godine započela je s djelovanjem internetska stranica međunarodne Vinkovske obitelji (www.famvin.org) koja omogućuje informiranje, formaciju, povezivanje i suradnju.

❖     2017. godine obilježava se 400. obljetnica početka vinkovske karizme (1617. – 2017.).


INICIJATIVE TIJEKOM OBILJEŽAVANJA 400. OBLJETNICE KARIZME


Tema Jubilarne 400. godine je „Stranac bijah i primiste me.“ (Mt 25,35)


❖     Na sastanku u siječnju 2017. godine Izvršno povjerenstvo međunarodnih voditelja Vinkovske obitelji odlučilo je da se povodom jubilarne godine u Vinkovskoj obitelji pokrene globalni projekt skrbi za beskućnike koji bi započeo 1. srpnja 2017. i trajao do 2030. godine, a obuhvaćao bi sve zemlje u kojima djeluje Vinkovska obitelj.


Globalni projekt je usmjeren prema beskućnicima, a obuhvaćao bi tri kategorije beskućnika:

  1. osobe bez smještaja (npr. osobe koje žive na ulicama),
  2. osobe koje žive u privremenim smještajima (npr. osobe u izbjegličkim kampovima ili raseljene osobe),
  3. osobe koje žive u neadekvatnim/nesigurnim smještajima (npr. osobe u siromašnim predgrađima, bespravnoj gradnji, domovima).


❖     Od 20. do 22. siječnja 2017. održan je u Rimu prvi susret četiriju komisija Vinkovske obitelji:

1. Komisije Famvin

2. Komisije za sustavnu promjenu

3. Komisije inicijative Vinkovske obitelji na Haitiju

4. Komisije za suradnju Vinkovske obitelji


Cilj susreta bio je međusobno promicanje vlastitih saznanja, koordinacija i međusobno vrednovanje. Vrhovni poglavar o. Tomaž Mavrič naglasio je pritom važnost međusobnog poznavanja i suradnje unutar Vinkovske obitelji.

❖    25. siječnja 2017. započelo je hodočašće relikvije srca sv. Vinka iz kapele Rue du Bac (Pariz) u Folleville,  a potom iz Francuske u sve zemlje u kojima djeluje Vinkovska obitelj.

❖     Na nacionalnoj razini organizirat će se 13. svibnja 2017. hodočašće Družbe sestara milosrdnica te Vinkovske obitelji iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Gospić i Udbinu povodom obljetnice smrti s. Žarke Ivasić.

❖   27. i 28. svibnja  2017. održat će se susret Vinkovske obitelji u Ukrajini (povezano s hodočašćem na grob bl. Marte Wiecke, FdC) te će se pritom održati susret vrhovnih poglavarica Družbi članica Vinkovske  obitelji.


❖     Od 13. do 15. listopada 2017. održat će se u Rimu međunarodni simpozij na temu Beskućništvo i vinkovska karizma na kojoj će sudjelovati članovi međunarodne Vinkovske obitelji. Očekuje se oko 5000 sudionika, a među pozvane spadamo i mi, sestre milosrdnice, kao jedna od brojnijih redovničkih zajednica Vinkovske obitelji na ovim prostorima, a zatim i naše pripravnice te članovi Vinkovske obitelji u Republici Hrvatskoj.


Planirano je više susreta na različitim razinama:

  • susret članova Marijanske vinkovske mladeži
  • susret bogoslova, redovničkih pripravnika i pripravnica
  • susret mladih te vinkovskih duhovnih zvanja na čemu o. Mavrič posebno inzistira, naglašavajući potrebu sustavnog rada na pastoralu zvanja tijekom jubilarne godine.


❖     Središnji događaj obilježavanja 400. obljetnice održat će se 14. listopada 2017., u Rimu, kada je predviđena audijencija članova Vinkovske obitelji kod pape Franje.

❖     15. listopada 2017. održat će se završno euharistijsko slavlje koje će predvoditi vrhovni poglavar o. Tomaž Mavrič u Bazilici sv. Petra.

❖     Važno je obratiti pažnju na četiri inicijative, na koje Vrhovni poglavar potiče sve članove Vinkovske obitelji prigodom 400. obljetnice nastanka naše karizme:


  • sudjelovanje na hodočašću relikvije srca sv. Vinka Paulskog,
  • sudjelovanje u projektu globalnog iskorjenjivanja beskućništva, što uključuje skrb za izbjeglice, migrante, ulične beskućnike, dislocirane osobe itd.,
  • sudjelovanje na međunarodnom simpoziju tijekom kojeg će sudionici razmišljati o svojem poslanju i karizmi,
  • sudjelovanje u međunarodnom filnskom festivalu – natjecanju – koje će se usredotočiti na život svetog Vinka Paulskog.

Vrhovni poglavar o. Tomaž Mavrič na poseban način računa na našu Družbu u širenju i življenju Vinkovske karizme na ovim prostorima. Učinimo sve što je u našoj moći da to i ostvarimo.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: