IZJAVA ZA JAVNOST O KONAČNOM PRIJEDLOGU ZAKONA O MEDICINSKI POMOGNUTOJ OPLODNJI

Objavljeno: 8. srpnja 2012.

Građanska inicijativa „I ja sam bio embrij” uputila je 7. srpnja izjavu za javnost o konačnom prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji koji će se idući tjedan naći pred saborskim zastupnicima na drugom čitanju, upozorivši da „vladajuća koalicija želi u ‘gluho vrijeme’ godišnjih odmora potiho progurati ovaj kontroverzni i loš zakon”. „Od početka pokretanja građanske inicijative „I ja sam bio embrij” ministar zdravlja Rajko Ostojić i njegov stranački i državni šef Zoran Milanović pokazuju netrpeljivost i netolerantnost prema drugom i drugačijem mišljenju. Oni bi najradije da građanske inicijative ne postoje, jer remete njihov mir i njihove zacrtane ideološke smjernice. Pokušavajući nametnuti izokrenute vrijednosti i svjetonazor militantne manjine većini, gazeći identitet, dostojanstvo, baštinu i kulturu hrvatskog naroda, istovremeno obmanjujući javnost o nužnosti i obvezi usklađivanja ovog zakona s europskom pravnom stečevinom, ponašaju se kao da je Hrvatska njihov projektni poligon za ideološke manipulacije bez obzira što o tome misle hrvatski građani. Zakoni koji se tiču života, braka i obitelji ne mogu i ne smiju biti taoci nečijih ideoloških (ili kako oni to kažu ‘svjetonazorskih’) pogleda. Ovaj zakon (o medicinski pomognutoj oplodnji) je uvod u kulturnu revoluciju i nasilje nad hrvatskim narodom i građanima, gdje se bez zadrške gaze znanstvene činjenice o početku ljudskog života, pravo na život, ljudsko dostojanstvo i oduvijek prihvaćene definicije braka, roditeljstva i obitelji”, upozorava se u izjavi.

„Osim što se Zakonom vrijeđaju i izruguju Ustav, Konvencija o pravima djeteta, Deklaracija UN-a o ljudskim pravima, Europska povelja o ljudskim pravima, Hipokratova zakletva, njime se na najgrublji način ismijava, ignorira i obezvrjeđuje glas hrvatskog naroda. Više od 133.000 hrvatskih građana u kratkom roku potpisalo je Deklaraciju o početku i zaštiti ljudskog života i jasno poručilo da se protive ovakvom prijedlogu Zakona o MPO (potpisivanjem obuhvaćeno 500 od 1500 katoličkih župa u RH u roku od dva tjedna)”, ističe se u izjavi i postavlja pitanje „Je li stvarno potrebno ići na referendum da bi vlast čula i uvažila mišljenje građana?”.

U izjavi se upozorava da je ovaj prijedlog Zakona diskriminatoran prema građanima koji plaćaju doprinose za HZZO, jer u njega nije uvršteno pravo na FertilityCare i NaPro tehnologiju liječenja neplodnosti, kao dokazane prirodne metode liječenja neplodnosti. „Mnogo građani koji ne žele ići na bolne i ponižavajuće postupke umjetne oplodnje moraju iz svojih džepova plaćati za dokazano uspješno liječenje, dok se deseci milijuna kuna posebno izdvajaju za hormonske stimulacije podilazeći tako velikim farmaceutskim tvrtkama i vlasnicima privatnih klinika za izvantjelesnu oplodnju”, upozorava se u izjavi koju potpisuje voditelj građanske inicijative „I ja sam bio embrij” Krešimir Miletić.

preuzeto s: kta/ika


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: