IZMJENE KALENDARA VINKOVSKE OBITELJI

Objavljeno: 15. ožujka 2017.

Vrhovni poglavar Misijske družbe – lazarista i vrhovni poglavar vinkovske obitelji, o. Tomaž Mavrič uputio je dopis cijeloj vinkovskoj obitelji kojom pojašnjava izmjene do kojih je došlo u Liturgijskom kalendaru vinkovske obitelji.

Rim, 8. ožujka 2017.

Svim članovima Misijske družbe
Svim kćerima kršćanske ljubavi
Svim članovima vinkovske obitelji

Draga subraćo, sestre i članovi vinkovske obitelji!
Milost i mir Isusa Krista bio uvijek s nama!

Nedavno smo bili upozoreni da obavijesti koje se odnose na ostvarene izmjene liturgijskoga kalendara vinkovske obitelji vama uopće nisu bile priopćene.

Po svoj prilici, pismo što ga je trebalo prevesti zametnulo se između dva ureda Generalne kurije Kongregacije za misije. Žao nam je što kasnimo sa slanjem ove obavijesti koju ste trebali primiti prošloga travnja.

Prema tome, šaljem vam sada izmijenjeni vinkovski liturgijski kalendar. Vinkovski liturgijski kalendar potvrđen je za Misijsku družbu i Kćeri kršćanske ljubavi. On nije ograničen za Vinkovsku obitelj.

Izmjena datuma, s 15. ožujka na 9. svibnja, za slavlje svete Lujze de Marilllac priopćena vam je prošle godine.

Druga izmjena datuma odnosi se na slavljenje spomendana svetoga Franje Regisa Cleta. Spomendan je premješten s 18. veljače na 9. srpnja. Razlog za tu promjenu jest pripajanje toga spomendana ostalim mučenicima iz iste kategorije u općem kalendaru. Budući da se radi o vlastitom kalendaru, mi imamo povlasticu najprije spomenuti ime svetoga Franje Regisa Cleta, potom ime Augustina Zhao Ronga i njegovih drugova.

Na 28. srpnja vidjet ćete ime svetca koji ne pripada vinkovskoj obitelji. Doista, u općem kalendaru spomen svetog Petra Krizologa slavi se 30. srpnja. No, da bismo mogli zadržati datum od 30. srpnja za svetog Justina de Jacobisa, morali smo uključiti ime svetoga Petra Krizologa na neki drugi datum u našem kalendaru. To se događa jedino onda kada imamo spomendan koji se podudara s datumom nekoga drugog svetca iz općega kalendara.

Zapazit ćete da su u sadašnjem kalendaru neki spomendani postali neobvezatni. Međutim, to su obvezujući spomendani za zemlju podrijetla dotičnoga blaženika ili svetca. To ne znači da ostali ne smiju slaviti te spomendane.

Bilo nam je predloženo da premjestimo iz našega kalendara svetkovanje obraćenja svetoga Pavla (25. siječnja) jer je to blagdan opće Crkve. Međutim, dopušteno nam je da blagdan ostane u našem kalendaru jer Družba već ima odobrene vlastite molitve za tu svetkovinu.

Kada imena mučenika nisu navedena u službeno odobrenomu vinkovskom kalendaru (na primjer 26. lipnja), slobodni smo spomenuti sva imena koja se nalaze u Redu mise.

Zahvaljujem vam na pozornosti u svezi s ovim izmjenama. Neka Bog blagoslovi svakoga od nas dok nastavljamo slaviti jubilarnu godinu obilježavanja rođenja naše karizme.

Vaš brat u svetom Vinku,
Tomaž Mavrič, CM
vrhovni poglavar

Vlastiti kalendar (latinski)


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: