Jubilarno hodočašće – Vinkovska godina 2009./2010.

Objavljeno: 10. veljače 2012.

Vinkovska godina 2009./2010. U prigodi 350 obljetnice smrti naših utemeljitelja svetog Vinka Paulskoga i svete Lujze de Marillac organizirano je prigodno, jubilarno, hodačašće u Rim. Godine 2010., 21. rujna krenulo je 80 hodočasnika, u dva autobusa, put Rima. Cilj hodočašća bio je sudjelovanje u svečanom zatvaranju Vinkovske godine na međunarodnoj razini, na euharistijskom slavlju koje je u bazilici sv. Petra, 25. rujna, u 17,00 sati predvodio kardinal Franc Rodé, CM, (tada, pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života), a u slavlju je sudjelovalo oko dvjestotinjak svećenika. Na svečanoj misi sudjelovalo je preko pet tisuća redovnika, redovnica, volontera, članova Udruge i drugih članova Vinkovske obitelji.

Hodočasničke postaje bile su: Sijena i zajednica Kćeri kršćanske ljubavi u Sijeni. Rim generalna kuća Lazarista, provincijalna kuća Kćeri kršćanske ljubavi u Rimu, Kuća Delegature Presvetih Srdaca Isusa i Marije – Rim, rimsko marijansko svetište Divino Amore, te na povratku Asiz i Padova.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: