MEĐUNARODNI SIMPOZIJ VINKOVSKE OBITELJI

Objavljeno: 16. listopada 2017.

U Rimu se od 12. – 15. listopada pod geslom »Bijah stranac i primiste me« održao Međunarodni simpozij Vinkovske obitelji prigodom 400. obljetnice vinkovske karizme. Predvođeni vrhovnim poglavarom Vinkovske obitelji, o. Tomažem Mavričem, CM sudjelovali su predstavnici različitih grana vinkovske obitelji sa svih strana svijeta, a među njima i sestre milosrdnice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predvođene svojom vrhovnom poglavaricom s. Miroslavom Bradica, te predstavnici ostalih grana vinkovske obitelji u Hrvatskoj: sestre Hrvatske provincije Marijinih sestara čudotvorne medaljice, sestre družbe Kćeri kršćanske ljubavi, predstavnici Udruge svetoga Vinka u Republici Hrvatskoj i članovi Marijanske vinkovske mladeži.

Program simpozija započeo je molitvenim bdjenjem u bazilici svetoga Ivana Lateranskog u čast Blažene Djevice Marije od Čudotvorne Medaljice. Nastavljen je u petak predavanjima na temu Vinkovska duhovnost i njezini proročki izazovi te Vinkovska formacija i komunikacija u eri informacija, a sudionici su bili podijeljeni u šest jezičnih skupina na različitim lokacijama diljem Rima. Poslijepodne je održan susret mladih redovnika i redovnica iz različitih vinkovskih redovničkih zajednica te mladih iz različitih laičkih grana. Susret je predvodio vrhovni poglavar o. Mavrič. O svom pozivu između ostalih posvjedočila je i sestra milosrdnica s. M. Ljubica Brusić iz Provincije Majke Dobroga Savjeta – Rijeka.

Vrhunac simpozija zbio se u subotu, 14. listopada, na Trgu svetoga Petra u Vatikanu pred izloženom relikvijom srca svetoga Vinka Paulskoga koja je za tu prigodu prenesena iz Pariza, iz Kuće matice sestara Kćeri kršćanske ljubavi. Bogati prigodni program okrunjen je susretom sa svetim ocem Franjom koji je, promišljajući o svetom Vinku i njegovoj ostavštini za Crkvu danas, potaknuo prisutne na vjerodostojno i zauzeto djelovanje u karizmi svetoga Vinka. Papa se tijekom audijencije susreo s vrhovnim poglavarima i poglavaricama redovničkih zajednica i predsjednicima laičkih udruženja. U ime Družbe sestara milosrdnica Svetog je Oca tom prigodom osobno pozdravila vrhovna poglavarica s. Miroslava Bradica.

U večernjim satima istoga dana održano je zahvalno bdjenje u bazilici svetoga Pavla izvan zidina tijekom kojega je čašćena relikvija srca svetoga Vinka, a simpozij je zaključen u nedjelju, 15. listopada, svečanim euharistijskim slavljem koje je u istoj bazilici predvodio o. Mavrič. U ulaznoj procesiji u baziliku je ponovno unesena relikvija srca sv. Vinka te državne zastave svih zemalja sudionica. Čast da nosi hrvatsku zastavu pripala je s. Antoniji Delonga, članici Provincije Navještenja Gospodinova – Split.

O. Tomaž Mavrič simpozij je zaključio zahvalom Bogu što je tijekom stoljećâ malo gorušičino zrno vinkovske karizme izraslo u golemo stablo i zamolio oproštenje za sve propuste i grijehe članova vinkovske obitelji prema potrebitima. Zamolio je Božju milost da svi članovi ostanu duboko ukorijenjeni u karizmi i da još zauzetije, s još većim žarom i predanošću poslanju otkrivaju drugima »lice Isusa« »evangelizatora siromašnih« do najudaljenijih krajeva svijeta.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: