Misija na dalekim Salomonskim Otocima

Objavljeno: 19. lipnja 2012.

Mnogopoštovana časna majko Miroslava,

najprije hvala na sjećanju , molitvama i pozdravima.

Za nas se Gospodin pobrinuo, da nemamo vremena puno razmišljati o prošlosti…. Hvala Bogu dobro smo, osim što smo u velikome poslu – imamo remont u kući. Kao što ste mogli vidjeti na fotografijama našu lijepu kuću. Da, nama je lijepa, ali čini se i „podstanarima“ koji nas nisu pitali želimo li ih ili ne.

Ljudi ovdje imaju kuće od palmina lišća, oni bogatiji od drveta. Naša kuća kako bi bila ljepša obložena je lesonitom, naime nutarnji zidovi obloženi su lesonitom i lakirani u plavo. Tako su ti naši „podstanari“ – bijeli mravi imali dovoljno prostora i materijala da „uživaju” u ljepoti naše kuće i da je polako pojedu. Gnijezdo im je bilo u stablu drveta uz kuću. Zbog toga, ovih dana imamo majstore, skidaju nutarnje zidove lesonita kako bi ono što je preostalo od zidova spasili i zaštitili od tih nametnika. Obavijestile smo i Oca biskupa – bit će vjerujem iznenađen i žalostan kada to vidi, jer još nismo ni godinu dana ovdje, a evo već imamo veliku materijalnu štetu.

Prije dosta vremena primjetile smo neke znakove, međutim, nismo znale što bi moglo biti, jer danju se mravi ne vide – oni su noću marljivi – a zvuk im je kao „pjesma“ cvrčka kroz ljetine dane na moru. Kad smo prošle godine došle ovamo, šalile smo se, kako nam je lijepo, kao da smo na plaži – evo i sad ih čujem, dok ovo pišem, jer je pao mrak – 18 sati i 30 minuta.

Ti mravi se hrane papirom, robom-tkaninom, a vole i živa bića bijele kože, kao što smo mi. No Bogu hvala do nas nisu došli – znači, da nas Gospodin želi ovdje i da smo potrebne ovoj našoj braći. Soba s. Marinke izgleda kao magazin, jer kapelu i sobu boravka smo morale potpuno isprazniti. Od soba, je jedino u mojoj dio zida trebalo maknuti – ostale su za sada u redu.

Osim što imamo posla, imat ćemo i financijskih izdataka, jer samo kemikalija čime se prskaju zidovi i tavan, košta oko 1000 eura i nabavlja se iz Novog Zelanda. Na sreću, jedan naš susjed imao je kod sebe tog sredstva za zaštitu jer njegova sestra živi u Novom Zelandu pa mu pošalje. Inače, da smo morale čekati i naručivati to sredstvo, vjerojatno bi nas dotle i pojeli (šalim se). Akcija zaštite i uređenja kuće potrajat če dva do tri dana,a možda i dulje. Uz to trebat ćemo nabaviti i sav ostali materija,l a moramo platiti i radnike, jer to baš nije ugodan posao i ne možemo tražiti da nam rade besplatno.

Zato Vas lijepo molim ako je moguće, da nam pomognete financijski na čemu unaprjed toplo zahvaljujemo. Sve Vas srdačno pozdravljamo i preporučamo se u Vaše svete molitve.

Vaše sestre misionarke:

Jasna,Marta i Slavka.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: