Molitva sv. Lujze de Marillac

Objavljeno: 14. ožujka 2012.

Sv. Lujza de Marillac, čiju svetkovinu sutra slavimo bila je velika štovateljica Križa Kristova. U njemu je – u svim svojim poteškoćama, mukama, lutanjima – gledala Nadu. U mukama siromaha, napuštenih, odbačenih, u ljudima s ruba društva – u njihovim mukama gledala je muku Kristovu. U njihovim ranama, vidala je rane Kristove. U njihovim ispaćenim licima, gledala je i ljubila ispaćeno lice Kristovo. Zato su za sv. Lujzu siromasi bili “gospoda i gospodari”. Očima vjere u njima je gledala dostojanstvo osobe, dostojanstvo Božje slike na koju je stvoren svaki čovjek.

Zato služenje sv. Lujze, njezina vjera, nada, ljubav bili su duboko kristocentrični. Antropologija sv. Lujze bila je kristocentrična. Krist je bio onaj kojega je vidjela, kojemu je služila, kojega je ljubila u osobi siromaha.

Na kraju svog životnog puta zaželjela je da na njezinu grobu stoji jednostavni drveni križ na kojem je upisano – SPES UNICA – JEDINA NADA.


Priredila: s. Stjepanka StanićZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: