Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Objavljeno: 20. siječnja 2014.

I ove je godine Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog u suradnji s Ekumenskim koordinacijskim odborom Crkava u Hrvatskoj (EKOCUH) pripravilo molitveni priručnik za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana. Riječ je o prijevodu tekstova po izboru kršćana iz Kanade, nadahnutih biblijskim tekstom „Zar je Krist razdijeljen” (1 Kor 1, 1-17).

Ekumenski hod po crkvama grada Zagreba bit će po sljedećem rasporedu: prva postaja hoda bit će u subotu, 18. siječnja u 19 sati u prostoru Reformirane crkve, Našička 20 (Stadion NK Jarun). U nedjelju, 19. siječnja u 19 sati molitveni hod se nastavlja u Baptističkoj crkvi, Radićeva ulica 30. Katolička Crkva domaćin je treće postaje hoda u utorak, 21. siječnja u 19 sati u grkokatoličkoj konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda, Ćirilometodska 1. Četvrta postaja bit će u četvrtak, 23. siječnja u 19 sati u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu.

Središnje ekumensko slavlje bit će u subotu, 25. siječnja u 19 sati u zagrebačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

U Zagrebačkoj nadbiskupiji ekumenski molitveni hod održat će se prema sljedećem rasporedu:

u župnoj crkvi Sv. Luke u novozagrebačkom naselju Travno u subotu, 18. siječnja u 18.30 sati;
u svetištu Sv. Josipa u Karlovcu u nedjelju, 19. siječnja u 9 i 11 sati;
u župnoj crkvi Svete Anastazije u Samoboru u ponedjeljak, 20. siječnja u 18 sati;
u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici u utorak, 21. siječnja u 18.30 sati;
u župnoj crkvi Svetog Leopold Bogdana Mandića u srijedu, 22. siječnja u 19 sati;
u župnoj crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Zaprešiću četvrtak, 23. siječnja u 18 sati;
u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pregradi u petak, 24. siječnja u 18 sati;
u župi Svetoga Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima u subotu, 25. siječnja u 18 sati.

Molitveni priručnik za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana preuzmite OVDJE.

Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana pod geslom “Zar je Krist razdijeljen?” (1Kor 1,13) u organizaciji Ekumenske koordinacije Osječke regije obilježit će se i u bogoslužnim prostorima Crkava i crkvenih zajednica u gradu Osijeku prema sljedećem rasporedu:

subota, 18. siječnja u 19.30 sati Katolička laička zajednica „MiR”, Dječje kazalište „Branka Mihaljevića”, Trg bana J. Jelačića 19 (Donji grad); nedjelja, 19. siječnja, 17 sati: Reformirana crkva, Š. Petefija 76 (Retfala); ponedjeljak, 20. siječnja, 18,30 sati: Katolička Crkva, župa Sv. Ćirila i Metoda, M. Divalta 71;

utorak, 21. siječnja, 18 sati: Baptistička crkva, Podravska 21, (Gornji grad); srijeda, 22. siječnja, 18 sati: Evanđeoska pentekostna crkva, Cvjetkova 32 (Donji grad); četvrtak, 23. siječnja, 17 sati: Srpska Pravoslavna Crkva, J. J. Zmaja 25 (Donji grad); petak, 24. siječnja, 17 sati: Evangelička crkva, Lorenza Jägera 7 (Gornji grad);

subota, 25. siječnja, 17 sati: Kapucini, središnji molitveni susret, Kapucinska 41.

Svečano otvorenje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Rijeci bit će u subotu 18. siječnja u 19.30 sati u bazilici Majke Božje Trsatske. U programu uz predstavnike kršćanskih Crkava sudjeluju bogoslovi sjemeništa Ivan Pavao II., udruga Mladi za Krista, udruga Za bolji svijet, novaci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, Nadbiskupski zbor mladih i band Assuntai.

U nedjelju 19. siječnja u 19.30 sati u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu bit će projekcija filma “Kao na nebu”.

Tribina s gostima dr. sc. Ivicom Šolom i dr. sc. Nebojšom Zelićem bit će u utorak 21. siječnja u 18.30 sati na Filozofskom fakultetu u Sveučilišnom kampusu na Trsatu.

Multimedijalni molitveni program održat će se u srijedu 22. siječnja u 19.30 sati u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji. U programu sudjeluju učenici i članovi molitveno­-karitativne skupine Agape s vjeroučiteljem Miroslavom Radićem.

U četvrtak 23. siječnja u 19.30 sati održat će se Ri­ stream, molitveno­ slavljenički koncert u baptističkoj crkvi, S. Krauzeka 76, uz sudjelovanje Andreja Grozdanova, band Kristina, članova Baptističke i drugih protestantskih Crkava.

Svečano zatvaranje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana bit će u subotu 25. siječnja u 19.30 sati u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske. U programu sudjeluju predstavnici kršćanskih Crkava te Andrej Grozdanov, band Kristina, bogoslovi Sjemeništa Ivan Pavao II., band Assunta, članovi udruge Za bolji svijet i članovi udruge Mladi za Krista.

Za jedinstvo će se molitvi i svim župama Sisačke biskupije, a ekumenski hod održat će se u kršćanskim crkvama.

Hod će započeti u subotu, 18. siječnja u 17 sati u Evangeličkoj općini u Kutini. U nedjelju, 19. siječnja u 19 sati u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, misno slavlje te središnju ekumensku molitvu nakon njega predvodit će sisački biskup Vlado Košić, a nazočiti predstavnici kršćanskih Crkava s područja biskupije.

U hramu Sv. Petke u Sisku postaju hoda će u ponedjeljak, 20. siječnja u 18 sati ugostiti Srpska pravoslavna Crkva. Postaje ekumenskog hoda bit će i u utorak, 21. siječnja u 18 sati u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici; u srijedu, 22. siječnja u 18 sati u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini; u četvrtak, 23. siječnja u 18 sati u župnoj crkvi Sv. Lovre u Petrinji; u petak, 24. siječnja u 16 sati u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Gvozdu; te u subotu, 25. siječnja u 19 sati u župnoj crkvi Pohoda BDM u Topuskom.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: