Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Objavljeno: 18. siječnja 2013.

Crkva svake godine od 18. do 25. siječnja moli za jedinstvo svih kršćana. To je i želja samog Krista koji u svojoj Velikosvećeničkoj molitvi moli: „Da svi budu jedno“ (Iv 17,21).

Molitvena osmina završava na blagdan Obraćenja sv. Pavla, Apostola naroda. Time su istaknute dvije činjenice: prvo – obraćenje sv. Pavla koji je upoznajući Krista Spasitelja živio za Krista te je mogao uskliknuti: „Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist” (Gal 2,20).

Drugo – Pavao je cijeli svoj život posvetio evangelizaciji i širenju Radosne vijesti. Od najžešćeg progonitelja kršćanstva postao najveći revnitelj i navjestitelj Radosne vijesti. Najveći evangelizator. Bio je gorljivi svjedok vjere, upravo zato što je u svom životu istinski susreo Krista. Ovogodišnja Molitvena osmina događa se u Godini vjere, stoga je osobito naglašeno svjedočanstvo vjere kao što se i u pripremnim tekstovima može vidjeti.

Na prošlogodišnjoj Udijenci Papa Benedikt XVI. rekao je:

“Nedostatak vidljivoga jedinstva kršćana »sprečava djelotvornije naviještanje evanđelja, jer u opasnost dovodi našu vjerodostojnost. Kako možemo dati uvjerljivo svjedočanstvo ako smo podijeljeni? Jamačno, što se tiče temeljnih istina vjere, ujedinjuje nas puno više nego što nas dijeli. No, podjele ostaju i tiču se i različitih praktičnih i etičkih pitanja, pobuđujući zbunjenost i nepovjerenje, slabeći našu sposobnost prenošenja spasenjske Kristove riječi«, rekao je Benedikt XVI. i podsjetio na riječi svoga prethodnika blaženoga Ivana Pavla II. u enciklici „Da budu jedno“ kako kršćani nejedinstvom nanose štetu svjedočenju i naviještanju evanđelja. „Velik je to izazov za novu evangelizaciju koja može biti plodnija ako svi kršćani zajedno naviještaju istinu evanđelja Isusa Krista i daju zajednički odgovor na duhovnu žeđ našeg doba“. Put Crkve i naroda u rukama je uskrslog Krista, koji je pobijedio smrti i nepravdu. On je ljude učinio dionicima svoje pobjede i samo ih on može preobraziti, te »slabiće i oklijevala« pretvoriti u hrabre i snažne promicatelje i činitelje dobra. Samo Krist kršćane može spasiti od negativnih posljedica njihovih podjela, rekao je Papa i sve pozvao da se pridruže molitvi kako bi „raslo zajedničko svjedočenje, solidarnost i suradnja među kršćanima, očekujući slavni dan u koji ćemo zajednički moći ispovijedati vjeru što su nam je prenijeli apostoli i zajedno slaviti sakramente naše preobrazbe u Kristu“.

Ujedinimo i mi svoj glas i molitve s Crkvom koja moli.

Ovdje možete preuzeti tekstove za molitvenu osminu:

molitvena osmina za jedinstvo krscana 2013

S. Stjepanka Stanić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: