Na međunarodnom susretu vinkovske obitelji predstavljena i naša Družba

Objavljeno: 16. siječnja 2012.

Na međunarodnom susretu vinkovske obitelji, na poziv organizoratora, generalne kurije otaca lazarista, po prvi put su sudjelovale i predstavnice naše Družbe, časna majka s. Miroslava Bradica i ja, koja sam imala čast na tom skupu jednom prezentacijom na engleskom jeziku dati mali prikaz povijesti, života, karizme i djelovanja naše Družbe.
Srdačno primljene od svih članova skupa susret smo započeli u petak, 13. siječnja, molitvom i kratkim predstavljanjem koje je uključivalo i postavljanje simbola svake „grane“ vinkovske obitelji na veliko stablo vinkovske karizme. Već tada smo doživjeli bogatstvo, raznolikost i razgranatost ove velike obitelji kojoj i same pripadamo, a koja i danas raste i započinje stalno nova djela ljubavi. Taj doživljaj produbljivao se svakom novom točkom susreta, svakim novim razgovorom,  poznanstvom, razmijenjenim iskustvom.
Program se, tijekom naredna dva dana odvijao u tri tematska bloka – započeo je tematskim predavanjima o Fredericu Ozanamu i socijalnom nauku Crkve što je bila formativna tema ovog susreta. Predavanje „Duhovnost i karizma  Frederica Ozanama“  održao je dr. Austin Fagan iz Engleske, a  vrhovni poglavar Družbe milosrdne braće br. René Stockman prikazao je neodvojivu isprepletenost  socijalnog nauka Crkve s redovničkom životom i vinkovskim služenjem.
U drugom tematskom bloku predstavile su se nove zajednice na ovom skupu: Sestre svetog Vinka, službenice siromaha iz Gysegema i naša Družba.
Polusatnu prezentaciju o našoj Družbi prisutni su pratili vrlo pažljivo i s velikim zanimanjem te regirali na nju s puno priznanja našoj povijesti, s velikom podrškom našim nastojanjima i s velikom željom za čvršćom  povezanošću i većom suradnjom s ostalim članovima vinkovske obitelji diljem svijeta.
Treći tematski blok bio je najdulji i najraznolikiji, a uključivao je prikaze projekata raznih članova vinkovske obitelji u nastojanjima da odgovore na izazove rezličitih oblika današnjeg siromaštva s puno ljubavi i osjećaja za druge, ali i sa sviješću da taj odgovor mora biti dobro organiziran i pripremljen. Upoznali smo tako projekte borbe protiv gladi u svijetu,  projekte osposobljavanja malih poljoprivrednih gospodarstava,  rad  na opismenjavanju onih kojima je siromaštvo prekinulo školovanje,  projekte za bekućnike, s način i program trogodišnje priprave budućih misionara – volontera,  projekte „sustavne promjene“  koji nastoje, ne samo pružiti trenutnu pomoć nego napraviti temeljitu promjenu u životnom „sustavu“ osoba koje žive u siromaštvu, vođenje bolnice za osobe koje boluju od AIDS-a u Indiji ,  dinamičnu zajednicu Marijanske vinkovske mladeži, projekte vinkovskih konferencija u cijelom svijetu, te odbor koji okuplja voditelje vinkovskih zajednica i nastoji im pružiti usavršavanje i povezivanje u njihovoj službi.
U svakom slučaju jedno dojmljivo iskustvo neizmjerno inventivne Božje ljubavi ostvarene na različite načine u različitim dijelovima svijeta po istm nadahnuću – karizmi svetog Vinka.
Jednako dojmljivi bili su i neformalni susreti i razgovori tijekom ova tri dana u kojima smo mogli čuti i brojna osobna iskustva,  sklopiti nova poznanstva i razgovarati o mogućoj budućoj suradnji.
Časna Majka Miroslava susrela se i s vrhovnom poglavaricom sestara Kćeri kršćanske ljubavi iz Pariza Majkom Evelyn koja je pokazala veliko zanimanje za povijest i djelatnosti naše Družbe te izrazila želju za našom međusobnom dubljom  povezanošću.
Susreli smo se i s vrhovnim poglavarom družbe lazarista p. Gregory Gay-om koji je bio srdačan domaćin ovog skupa, i s kojim nas je čekao još jedan poseban susret – u našoj zajednici u Rimu.
Sestra Denise Baumann iz zajednice iz Strasbourga pozvala je naše sestre da posjete kuću u Zabernu u kojoj je živjela prva mala zajednica sestara iz koje je proistekla strabourška Družba, a kasnije, preko Zamsa, i naša. Ta kuća se uskoro otvara kao spomen-kuća na zajednički početak mnogih družbi milosrdnica pod nazivom „Kuća izvora“. Znakovito je to što u dvorištu te kuće doista postoji izvor vode.
Brojni drugi razgovori i susreti na ovoj konferenciji ostavili su dubok dojam na nas, stvorili nove planove i ideje i ohrabrili nas, a koliko smo vidjeli i sve ostale sudionike skupa, u radosnom življenju milosrdne ljubavi po karizmi svetog Vinka.
Uvjerena sam da će iskustvo ovog susreta donijeti svoje plodove i u životu naše Družbe, u njenom svakodnevnom svjedočenju milosrdne ljubavi kao i u njenom otvaranju novim načinima i područjima djelovanja, te u njenoj dubljoj i plodonosnijoj povezanosti s brojnim zajednicama vinkovske obitelji.

s. M. Berislava Grabovac


Napomena:

materijali sa susreta bit će objavljeni kasnije


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: