NA SPOMEN NJEGOVA IMENA DEMONI BJEŽE

Objavljeno: 6. svibnja 2014.

Prenosimo tekst objavljen u travanjskom broju poljskog časopisa “Egzorcist”. Tekst govori o okolnostima jednog od obreda egzorcizma koji je svetac vršio kada je već bio papa, u prvim godinama svog pontifikata. Tekst prenosimo uz posebno dopuštenje autora teksta, poljskog novinara Paweła Zuchniewicza, dobrog poznavatelja lika i djela poljskog sveca.

Velečasni Marian Rajchel, egzorcist biskupije przemyske, ispričao nam je jednom prigodom kako je tijekom obreda egzorcizma koji je izvodio demon vikao:

“Taj vaš Papa! Taj jedan njegov poljubac nanosi nam više štete nego svi vaši egzorcizmi! Jedan poljubac gori je od 1500 egzorcizama.”

“Za nas je to bila samo lijepa gesta”, rekao nam je vlč. Marian, “Ne… Tu je riječ o ljubavi prema zemlji u koju je Papa došao i zli duh je to osjetio”.

Govorimo o poljupcima kojima je papa Ivan Pavao II. cjelivao zemlju svaki put kada bi došao u posjet nekoj državi. To je naučio od sv. Ivana Arškog, koji je činio to isto svaki put kada bi prešao granicu župe u koju je bio poslan.

Na jednom drugom obredu, priča nam poljski egzorcist, zli nije izdržao:

“Najgori je bio dan njegova rođenja… ponovnog, za nebo. Svaki put kada se spomene njegovo ime, ja moram bježati.”

Događalo se i da je Ivan Pavao II. sam vršio obrede egzorcizma. Jedan od njih dogodio se u Vatikanu u prvim godinama njegova pontifikata…

Biskup Ottorino Pietro Alberti iz Spoleta uhvatio je djevojku ispod ramena i zajedno s njezinim župnikom vlč. Baldinom uveo je u sobu. Francesca, 22-godišnja Talijanka iz Umbrije, žestoko se opirala.

Njezin je slučaj bio iznimno težak. Alberti nije imao uspjeha, kao ni jedan drugi svećenik iz njegove biskupije. U Spoletu se već jednom dogodila slična situacija. Te 1952., egzorcist iz tog grada vlč. Corrado Balducci nije uspijevao istjerati demona iz jedne starije gospođe. Odveo ju je tadašnjem papi Piju XII. koji je oslobodio ženu od zlih duhova. Hoće li papa iz Poljske jednako tako pomoći mladoj Francesci?

Ivan Pavao II. ušao je u prostoriju. Djevojka je istog trenutka vrišteći pala na pod. Okretala se po podu i vrištala tako glasno da su je čuli u susjednim zgradama. Papa je otvorio Obrednik i započeo se moliti. Minute su prolazile. Vrisak nije prestajao. Francesca se okretala s boka na bok, vrištala, činilo se kako će joj oči iskočiti iz duplji.

“Sutra ću slaviti misu na tvoju nakanu”, rekao je Papa.

Djevojka se odjednom smirila. Sjela je na pod i pogledala Svetog Oca. Pogled joj je bio potpuno drugačiji nego prije par trenutaka. U očima su se vidjeli mir i spokojnost, u pogled joj se vratio razum.

“Što se dogodilo?” pitala je.

“Francesca, tu si, uspjeli smo te vratiti!” oduševljeno je rekao župnik Baldino.

“Molitva Svetog Oca oslobodila te je od demona.”

Ivan Pavao II. pažljivo ju je promatrao.

“Prvi put vidim nešto ovakvo. Scena kao iz Biblije”, rekao je. Zagrlio je Francescu, blagoslovio je i izišao iz sobe.

Nekoliko minuta kasnije bio je u kapelici. U takvim trenucima osjećao je potrebu da bude tamo. Kleknuo je pred svetohranište…

Isus je puno puta oslobađao ljude od demona. Imao je vlast nad njima, a oni su tu vlast prepoznavali i pokoravali joj se. Tako je to bilo, tada u davna vremena. Ali, sada u XXI. stoljeću? Čak se i među ljudima koji pripadaju Crkvi može čuti mišljenje kako je opis egzorcizma iz Evanđelja pretjeran ili da je riječ o simboličnim pripovijestima. Nerado se zlo tumači kao djelovanje nevidljivih sila. Prijatelj Ivana Pavla II., francuski pisac Andre Frossard, čak je odlučio polemizirati s takvim stajalištima i napisao je knjigu “36 dokaza da đavao postoji”.

Papi ti dokazi nisu bili potrebni. Bilo je dovoljno da pogleda na Auschwitz, čuje priče zatvorenika koncentracijskih logora, pomisli na pokolj poljskih časnika u Katinskoj šumi. Diabolos, taj neprijatelj ljudi koji razbija njihovo jedinstvo, služi se lažima, sije razdor u ljudske duše, bio je taj dan tako blizu njega. Ali, pobjegao je. Bile su dovoljne ove riječi: Sutra ću slaviti misu na tvoju nakanu.

Paweł Zuchniewicz | Bitno.net

Autor je novinar koji je napravio nekoliko knjiga, reportaža i radijskih emisija o sv. Ivanu Pavlu II.

Preveo Goran Andrijanić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: