Nacionalni susret Marijanske vinkovske mladeži u Međugorju

Objavljeno: 10. ožujka 2024.

Marijanska Vinkovska mladež jednom godišnje organizira susret na kojem se okupe svi članovi marijanske vinkovske mladeži s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ove godine Nacionalni susret MVM-a održan je 2. i 3. ožujka u svetištu Kraljice Mira u Međugorju.

Na susretu su sudjelovali članovi MVM-a iz Zagreba, Kistanja, Splita, Šibenika i Livna sa svojim sestrama savjetnicama. Susret su organizirale Mirta Slišković, predsjednica MVM-a Hrvatska i s. M. Elizabeta Glasnović, nacionalna sestra savjetnica u Hrvatskoj. Pridružile su nam se i sestre milosrdnice iz Splita sa svojim postulanticama i kandidaticom.

Zajedništvo susreta u Međugorju započeli smo odlaskom na Podbrdo, moleći Radosna otajstva Gospine krunice do kipa Kraljice Mira na mjestu ukazanja. Nakon toga slijedio je ručak. U 16 sati uputili smo se prema dvorani Radiopostaje Mir Međugorje gdje su mladi imali priliku poslušati svjedočanstvo s. M. Cecilije Bašić iz Splita i članice MVM-a Šibenik Antonele Knežević. Nakon svjedočanstava uputili smo se na zajednički molitveni program u crkvi, molitvu krunice, svetu misu i klanjanje. Ostatak večeri proveli smo u druženju i razgovoru uz čaj i pjesmu.

U nedjelju nakon doručka uputili smo se prema kipu Uskrsnulog Isusa Krista predvodeći i razmatrajući, uz molitvu i pjesmu, postaje Križnog puta. Zatim je uslijedila sveta misa u 12 i 30 na kojoj je sedmero članova primilo posvetu, a ostali su obnovili svoja obećanja. Svetu misu i obred obećanja predvodio je rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića u Šibeniku, fra Josip Ivanović. Fra Josip je u homiliji istaknuo kako svetce treba nasljedovati u onome gdje su bili slični Isusu te kako je potrebno danas oživotvoriti lik svetog Vinka. Pjevanje je animirao bend mladih iz Kistanja. Na kraju misnog slavlja riječi zahvale i čestitke uputila je sestra M. Elizabeta svim članovima koji su imali posvetu i obećanja i potaknula je sve nas na milosrdnu ljubav u malim djelima i zalaganju u zajednici. Zahvalila je i fra Josipu na dolasku u Međugorje kao i sestrama koje su nama mladima uvijek na raspolaganju. Predsjednica Marijanske Vinkovske mladeži Hrvatska, Mirta Slišković, također je uputila poticajne riječi i rekla mladima da se drže najprije Gospodina i Majke Marije, a da onda idu ljudima. Posvijestila nam je da su ovakvi susreti od iznimne važnosti za rast u zajedništvu i karizmi jer uvijek učimo jedni od drugih.

Nakon zajedničkog ručka tijekom kojeg smo voditelju misnog slavlja fra Josipu i domaćinima udijelili prigodne darove i zahvalili za gostoljubivost, pozdravili smo jedni druge i uputili se svojim domovima.

Ovaj Nacionalni susret MVM-a bio je primjer pravog zajedništva i duhovne povezanosti. Najprije zajedništva po kojem smo svi bili složni, moleći Gospu i slaveći Gospodina po darovima koje nam je udijelio. Najveći mir koji možemo pronaći na ovoj zemlji jest kod naše Majke Marije, slijedeći stope sv. Vinka. Neka nas, stoga, prati zagovor Bezgrješne Gospe od Čudotvorne Medaljice i svetog Vinka Paulskog.

 

Antonela Knežević
predsjednica MVM-a Šibenik


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: