Nacionalni susret Marijanske vinkovske mladeži

Objavljeno: 30. listopada 2016.

Susret Marijanske vinkovske mladeži iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine održan je 29. listopada 2016. Na susretu je sudjelovalo osamdesetak članova i njihovih sestara pratiteljica iz Rijeke, Kistanja, Zadra, Splita, Livna i Kupresa. Program susreta započeo je u Kući matici Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga  u Zagrebu gdje smo se susreli s časnom majkom Miroslavom Bradicom koja nas je dočekala i uputila prigodne riječi pozdrava. Slijedilo je slavlje svete mise i zajedničko razgledavanja samostana.


Zatim je uslijedio drugi dio programa koji se održao u Duhovno obrazovnom centru – Marijin Dvor u Lužnici gdje smo nakon zajedničkog objeda i obilaska dvorca prisustvovali prigodnom programu s. M. Samuele Vilenica koja nam je predstavila karizmu svetog Vinka staru već 400 godina i samu Družbu sestara milosrdnica. Nakon toga nas je predsjednica MVM – Hrvatske Petra Štokić uvela u kratki radni dio pročitavši pismo međunarodnog predsjednika MVM-a Yancarlosa Carrasca „Oživimo vinkovsku karizmu“ upućenu MVM Hrvatske povodom pete godine postojanja. Zatim je uslijedio dogovor oko svečanog obilježavanja pete obljetnice MVM – Hrvatska i oko Druge nacionalne Skupštine MVM – Hrvatska povodom skorašnje potvrde i odobrenja Statuta.


Predstavnica Marijanske vinkovske mladeži u Nacionalnom vijeću Vinkovske obitelji – Hrvatska, Jelena Beno, predstavila je formativni program vinkovske karizme „Program suradničkog djelovanja Vinkovske obitelji“ i uputila poziv okupljenim područnim zajednicama MVM na hodočašće Vinkovske obitelji na grob sestre Žarke Ivasić u Gospić, 13. svibnja 2017. godine.


Sestra Blanka Jeličić, nacionalna savjetnica MVM Bosne i Hercegovine, održala je prezentaciju o prisustvovanju MVM – BiH na Svjetskom danu mladih u Poljskoj. Njeno iskustvo koje je podijelila s nama, kao i susret s novim vrhovnim poglavarom Lazarista i Družbe kćeri kršćanske ljubavi o. Tomažom Mavričem, bio je dirljiv poticaj za mladež. Susret je zaključen zajedničkom snimkom molitve „Zdravomarije“ kao odgovor na zahtjev Međunarodnog tajništva upućenog svim zemljama u kojima se nalaze udruge Marijanske vinkovske mladeži.


Ovaj susret bio je poticaj za međusobno upoznavanje i povezivanje članova Marijanske vinkovske mladeži te za jačanje zajedništva i izgrađivanje međusobnog jedinstva kako bi se ljubav i služenje uistinu pretvorili u suradničko, kvalitetno, organizirano i zajedničko buduće djelovanje. Vjerujemo da je ovo još jedan veliki korak naprijed u obavljanju misionarskog poziva koji nam je sv. Vinko Paulski podario.


Josipa Dujmović


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: