NACIONALNI SUSRET REDOVNIKA I REDOVNICA NA MARIJI BISTRICI

Objavljeno: 15. ožujka 2015.


„Naše zajedništvo poticaj nam je da s nadom i radošću gledamo u budućnost…“

Jedan od oblika odgovora Katoličke Crkve u Hrvata na Papin poziv iz korizmene poruke na molitvu „24 sata za Gospodina“ jest bdijenje u zagrebačkoj katedrali te Nacionalni susret redovnika, redovnica, Bogu posvećenih laika i laika povezanih s redovničkim zajednicama preko svjetovnih redova i bratstava. Naime, inicijativa pape Franje »24 sata za Gospodina«, koju je preporučio da se u Godini posvećenog života, 13. i 14. ožujka,  provede u čitavoj Crkvi znak je velike potrebe za molitvom. Papa je rekao: „Ne podcjenjujmo snagu mnoštva glasova ujedinjenih u molitvi!“ Doista, snaga ujedinjene molitve osjetila se i na bdijenju u zagrebačkoj prvostolnici i na susretu Bogu posvećenih osoba u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

Molitveno bdijenje u katedrali započelo je u 20 sati ulaznom pjesmom „Dođi Duše Presveti“, a zaziv je pratio ulaznu procesiju u kojoj se predstavilo tridesetak zajednica posvećenog života. Karizmu naše Družbe, koju karakterizira socijalno-karitativna i odgojno-obrazovna djelatnost, predstavile su s. M. Tihomira Parlaj i s. M. Elizabeta Peršić prinoseći monografiju Ženske opće gimnazije i košaru s kruhom. Uslijedilo je pokorničko bogoslužje te klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Glazbeni dio bdijenja animirali su mladi grada Zagreba predvođeni SKAC zborom i zajednicom mladih Božja pobjeda. Završnu riječ na kraju bdijenja uputila je naša časna majka Miroslava Bradica, dopredsjednica HKVRPP-a, pozvavši sve prisutne na nastavak molitvenog druženja u Mariji Bistrici.

Središnje euharistijsko slavlje u Mariji Bistrici, u subotu 14. ožujka s početkom u 11 sati, predvodio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup. Misnom slavlju, na kojem je pjevao Redovnički band aid pod ravnanjem mo. Vinka Karmelića, prethodio je predprogram od 10 do 11 sati u kojem su predstavljene razne djelatnosti hrvatskih redovnika i redovnica u obliku kratkih intervjua. Djelatnost izrade crkvenog ruha predstavila je naša s. Jelica Maul, koja radi u crkvenoj radionici u Kući matici. Predprogram je vodila Tanja Popec a u glazbenom dijelu nastupili su fra Ivan Matić i Filip Čeliković.

U 11 sati krenula je procesija u kojoj su, uz nadbiskupe, biskupe i provincijale, sudjelovale i

vrhovne i provincijalne glavarice brojnih družbi, među njima i naša Časna Majka te provincijalne glavarice naših četiriju europskih provincija. Nakon što je  predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević svima prisutnima uputio riječ dobrodošlice apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico pročitao je pismo pape Franje koje je u njegovo ime potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin. U pismu se, između ostaloga, ističe kako Sveti Otac od svega srca želi da to slavlje bude prilika za obnovu zanosa i ljubavi za Krista, kako bi sve Bogu posvećene osobe s nadahnućem Duha Svetoga mogle živjeti vlastitu karizmu na Božju slavu i dobro bližnjih.

U prigodnoj homiliji Kardinal je rekao da je ovo hodočašće najprije zahvala Bogu za ljepotu dara posvećenog života u Crkvi. Zatim je pozvao sve redovničke zajednice da nastave održavati živima svoje karizme koje treba obogaćivati i prilagođavati kako bi se što više stavili u službu Crkvi u našem vremenu. Posebno se obratio redovničkim kandidaticama i kandidatima:„Nemojte se zadovoljiti osrednjošću. Velikodušnošću svoga opredjeljenja i svježinom svog mladenačkog zanosa tražite nove načine življenja Evanđelja. Živite alternativu ponudama ovoga svijeta. Danas vas, u vremenu obilježenom brojnim teškoćama, treba i Crkva i hrvatski narod”. Nadalje, kardinal nam je posebno posvijestio važnost molitve upitavši nas molimo li dovoljno i da li molimo zauzeto i postojano. Na kraju nas je potaknuo na molitvu Gospodinu Isusu “da nas sve učini još više ljudima molitve, kako je i On bio dok je hodao ovom zemljom.“ Nakon popričesne molitve svi prisutni izmolili su molitvu obnove zavjeta, a potom je dopredsjednica HKVRPP-a naša Časna Majka svima zahvalila na zajedništvu povodom središnje proslave Godine posvećenog života. Najveću zahvalu uputila je Nebeskom Ocu za ovaj dan i milosni trenutak u kojem se mogla prepoznati neizmjerna Božja ljubav i uzvišenost redovničkoga poziva. „Živimo ga radosno i oduševljeno Bogu na slavu pod okriljem naše drage Nebeske Majke“ rekla je Časna Majka. Na kraju mise biskup Mate Uzinić pročitao je pismo zahvale papi Franji u kojem između ostalog piše da je „ovo okupljanje i naše zajedništvo poticaj da s nadom i radošću gledamo u budućnost koja je ujedno i nova mogućnost našeg zajedničkog hoda za Isusom i svjedočenja njegove Radosne vijesti.“

Središnja proslava Godine posvećenog života završila je pobožnošću križnoga puta na bistričkoj Kalvariji u 15 sati. Dao Gospodin da ovaj susret uistinu pridonese obnovi zanosa i ljubavi za Krista kako bi sve Bogu posvećene osobe novim oduševljenjem živjele vlastitu karizmu na Božju slavu i dobro bližnjih.

S. Jelena Ikić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: