Nadbiskup Alessandro D’Errico, o novom Papi

Objavljeno: 14. ožujka 2013.

Nadbiskup Alessandro D’Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, u povodu izbora pape Franje I. istaknuo je: “S velikom sam pozornošću i zanimanjem pratio navještaj o izboru pape Franje. Dojmili su me se neke pojedinosti koje mi se čine važnima:

Ni ovaj put kardinalima nije trebalo mnogo vremena da izaberu novoga papu, unatoč tomu što su mediji govorili da je Kardinalski zbor podijeljen u svojim razmišljanjima. Bilo je dojmljivo vidjeti prepun Trg Svetoga Petra na koji su dolazili ljudi sa svih strana, uz veliku radost, da bi primili prvi blagoslov novoga Pape.

Mislim da ime koje je Sveti Otac izabrao želi biti i program, kao što je to uvijek bilo i s njegovim prethodnicima. Tim više što su neke pojedinosti njegova kratkog govora i način na koji se predstavio bili prilično različiti od onih predviđenih vatikanskim ceremonijalom.

Htio bih podvući jednostavnost, a istodobno i dubinu riječi koje je izgovorio. Istaknuo je svoju ulogu kao rimskog biskupa, snažno je molio da se moli za njegovu službu, spominjao je put koji valja zajednički započeti. Siguran sam da će se ovi čimbenici brzo ponovno pojaviti u nauku pape Franje.

U Apostolskoj nuncijaturi zauzeto molimo za njega, jer u njemu vidimo Petra, stijenu na kojoj je utemeljena Crkva, vidljivo počelo i temelj jedinstva. Želja nam je da on svima bude trajan oslonac, ponajprije u teškoćama u kojima se ponekad nađu mjesne Crkve i građansko društvo.”

(ika/bitno.net)Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: