Nakon tisuću godina carigradski patrijarh dolazi na inauguraciju pape Franje

Objavljeno: 18. ožujka 2013.

Carigradski i ekumenski patrijarh Bartolomej prisustvovat će sutra, u utorak 19. ožujka, inauguracijskoj misi novog pape Franje u bazilici sv. Petra u Vatikanu.

Posebna zanimljivost ove vijesti jest ta da će ovo biti prvi put od podjele Crkve 1054. godine da će jedan ekumenski patrijarh prisustvovati toj ceremoniji.

U pratnji patrijarha Bartolomeja bit će metropolit pergamski Jovan Ziziulas, jedan od najvećih pravoslavnih teologa koji je ujedno predsjedatelj pravoslavne strane u teološkom dijalogu dviju Crkava.

U ime Moskovskog patrijarhata, u Rim će otići “drugi čovjek” metropolit Hilarion Alfejev, zadužen za vanjske poslove.

U Vatikanu je priopćeno da će ustoličenju prisustvovati predstavnici 180 država.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: