O. TOMAŽ MAVRIČ NOVI VRHOVNI POGLAVAR LAZARISTA

Objavljeno: 6. srpnja 2016.

U utorak, 5. srpnja 2016., na 42. Generalnom kapitulu lazarista u Chicagu, izabran je novi vrhovni poglavar lazarista i Družbe kćeri kršćanske ljubavi otac TOMAŽ MAVRIČ. Njegov prethodnik otac Gregory Gay obnašao je službu vrhovnog poglavara lazarista u dva mandata, od 2004. do 2016. godine.


Vrhovni poglavar o. Mavrič rođen je 9. svibnja 1959. u Buenos Airesu (župa San Antonio). U Misijsku družbu stupio je 11. prosinca 1976., ulaskom u novicijat u Beogradu, kao član Slovenske provincije. Studij teologije završio je 1983. na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Za svećenika je zaređen u ljubljanskoj prvostolnici 29. lipnja 1983. po rukama nadbiskupa dr. Alojzija Šuštarja.

Djelovao je u Argentini, Torontu i Sloveniji, odakle je primivši misionarski križ iz ruku ljubljanskog nadbiskupa Franca Rodea otputovao u misije u Sibir (Nižnij Tagil).

Od 2009. godine obnašao je službu vicevizitatora viceprovincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Kijevu, u Ukrajini.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: