O. Tomaž Mavrič u posjetu Kući matici

Objavljeno: 1. travnja 2022.

U petak, 1. travnja 2022., našu Kuću maticu u Zagrebu posjetio je vrhovni poglavar Misijske družbe – lazarista i vrhovni poglavar vinkovske obitelji o. Tomaž Mavrič u pratnji superiora lazarista u Hrvatskoj o. Darija Grpca.  Ovih dana, naime, o. Tomaž obavlja službenu vizitaciju lazarista koji djeluju u Hrvatskoj, a budući da je on ujedno i vrhovni poglavar vinkovske obitelji, kojoj pripada i naša Družba, izrazio je želju za posjetom svih grana vinkovske obitelji koje djeluju na području Hrvatske. Tako je o. Mavrič svoj prvi susret s našom zajednicom započeo jutarnjom svetom misom u 6.30, u samostanskoj kapeli sv. Josipa. U koncelebraciji su bili p. Dario i rektor naše samostanske crkve sv. Vinka Paulskoga preč. Franjo Jačmenica, koji je na početku svete mise pozdravnim riječima zaželio srdačnu dobrodošlicu našim dragim gostima. Na kraju mise o. Tomaž se kratko obratio cijeloj zajednici, a u samostanskoj blagovaonici prije doručka riječi dobrodošlice uputila mu je časna majka Miroslava Bradica. Nakon doručka uslijedio je susret s poglavaricama Kuće matice u vrhovnom tajništvu. Tom prigodom Časna Majka je predala o. Tomažu prigodni dar i novčani prilog, prikupljen od četiriju provincija europskog dijela naše Družbe i od Vrhovne uprave za stradale u ratom pogođenoj Ukrajini. Uslijedilo je razgledavanje Kuće matice, crkve koja je u fazi obnove nakon potresa, vrtića, gimnazije, naše pučke kuhinje i sjedišta Udruge sv. Vinka. Posjet je prošao u ugodnom i srdačnom raspoloženju, zahvalni Bogu što uvijek providi prigode za jačanje međusobne povezanosti svih grana naše velike vinkovske obitelji.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: