ODRŽAN 5. MISIJSKI DAN

Objavljeno: 19. rujna 2016.

U Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici u nedjelju 18. rujna održan je već tradicionalni 5. Misijski dan Družbe sestara milosrdnica, s ciljem predstavljanja i približavanja pojma misija široj javnosti. Ovogodišnji Misijski dan pod geslom „Ljubav nas Kristova sili“ (2Kor 5,14) okupio je brojne posjetitelje i članove Vinkovske obitelji.

Iz još snene i oblačne Rijeke u rane jutarnje sate, pod vodstvom s. Renate Vugdelije i s. M. Ljubice Brusić, krenuo je autobus jednog dijela te velike obitelji: Udruge svetoga Vinka Paulskog, Vojske Bezgrješne i Marijanske vinkovske mladeži. Nakon bogatog meditativno-duhovnog programa u samom autobusu (upoznavanje sa značenjem Jubilarne godine milosrđa, molitva krunice, pjesma i predstavljanje nove knjige poezije Miroslava Radića pod naslovom Sreća praznih ruku), malo prije početka samog programa, stigli smo u Lužnicu.


Zbog najavljene kiše izvođenje programa je predviđeno u unutrašnjosti dvorca, ali Gospodin nam je ipak podario lijepo vrijeme te je drugi dio programa održan na otvorenom. Misijski dan je otvorila      s. M. Korona Cigić, zamjenica Časne Majke, a s. M. Samuela Vilenica nas je, ispričavši jedan istiniti događaj, podsjetila kolika je snaga molitve i još veće Božje ljubavi te nas potaknula na sakrament ispovijedi koji je bio ponuđen prije mise.


Slijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Kristijan Zeba, povjerenik za misije Riječke nadbiskupije. Tijekom propovijedi posebno je isticao važnost misija i naglašavao da se ne mora nužno ići u daleke zemlje izvan domovine, nego da sve misije počinju u svakodnevnom životu, onoga trena kada misa završi (lat. Ite, missa est. Idite, misa je gotova) i da je misija svakoga vjernika donijeti Krista svome bližnjemu. Potaknuo nas je na vedro i nasmijano življenje naše vjere. Na kraju mise smo čuli svjedočanstvo s. M. Stjepanke Pavić, dugogodišnje misionarke u Argentini.


Slijedio je dobrotvorni sajam na kojem su se mogle dati donacije za potrebe misija. Program se nastavio nakon ručka duhovnom radionicom Lectio divina – susret s biblijskim tekstom pod vodstvom MVM – Rijeka i kreativnom radionicom koju je pripremila s. M. Samuela Vilenica. Šetnje i druženja u prirodi oko dvorca izvrsno su poslužile kao kratke pauze i kao odličan uvod za naredni Kviz pod vedrim nebom. Glazbeno-scenski dio programa održan je ispred dvorca. Mogli smo vidjeti talentirane glumce i pjevače u tzv. Misijefest-u. U veselom raspoloženju došli smo i do kraja samog programa kad nas je završnim riječima rojhayhû (Volim vas sve) pozdravila s. Teresita Aguilar Samudio. Nakon programa druženje smo nastavili u Zagrebu i s pjesmom u autobusu vraćali se za Rijeku.


Dora Škarica


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: