Održan redoviti godišnji susret Vrhovne uprave i uprava provincija

Objavljeno: 24. studenoga 2014.

“Gdje god su posvećene osobe ondje je radost”

Od 18. – 21. studenoga 2014. godine, u Duhovno obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, održan je redoviti godišnji susret Vrhovne uprave s upravama provincija i delegatura europskog dijela Družbe pod predsjedanjem časne majke Miroslave Bradica. Budući da se susret odvijao u ozračju pripreme za Godinu posvećenog života geslo susreta bila je misao pape Franje “Gdje god su posvećene osobe ondje je radost”. Teme susreta bile su: osvrt na rad Povjerenstava; Hodogram događanja na planu Družbe u Godini posvećenog života; rezultati dosadašnjeg rada na obnovi Družbinih dokumenata; priprema nacrta Smjernica za upravljanje materijalnim dobrima u našoj Ustanovi prema Smjernicama za upravljanje dobrima koje je izdala Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života; stvaranje zajedničkog Kalendara događanja za sljedeću godinu na planu Družbe, provincija i delegatura s posebnim osvrtom na događanja u Godini posvećenog života i obilježavanje važnih obljetnica.

Prvi dan našega susreta imao je duhovni karakter. U svom nagovoru na temu „Ususret Godini posvećenog života“ o. Vjenceslav Mihetec, OCD, potaknuo nas je na savjesnije obdržavanje pravila i konstitucija, na nasljedovanje Krista prepuštajući se vodstvu Duha Svetoga strogo ispitujući svoj osobni život u svjetlu dviju okružnica za Godinu posvećenog života, Radujte se i Ispitujte.

Ostale radne dane izmjenjivali su se voditelji Euharistijskog slavlja, don Milan Ivančević, SDB, fra Jure Šarčević, OFMCap i fr. Anto Gavrić, OP, koji su nas svojim poticajnim mislima pozvali da u sebi iznova probudimo onaj sveti nemir traženja vjere, da budemo  poslužitelji zajedništva i kulture susreta, da iziđemo „iz sebe i svojih sigurnosti“, da radosno svjedočimo  Božju ljubav i milosrđe i da svijet zapalimo „njegovom ljubavlju i riječju srca.“ (Apostolska pobudnica Radost evanđelja)

Susret je završio s ručkom nakon kojeg su se sudionice Susreta uputile u svoje zajednice sa željom da potaknute Duhom krenu „putem koji je više evanđeoski.“ (Okružnica Ispitujte)


Ususret godini posvećenog života-o. Vjenceslav M.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: