Održan redoviti godišnji susret Vrhovne uprave s upravama provincija i delegatura Družbe

Objavljeno: 11. studenoga 2016.

Od 4. do 9. studenoga 2016. godine, u Duhovno obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, održan je redoviti godišnji susret Vrhovne uprave s upravama provincija i delegatura Družbe pod predsjedanjem časne majke Miroslave Bradica. Susret se odvijao u ozračju pripreme za Generalni kapitul kojemu prethode kapituli provincija i delegatura. Stoga smo najviše vremena i posvetile radu na pripremi Direktorija, Pravilnika o radu kapitula i Formativnog plana, koje odobrava Generalni kapitul. U tom zahtjevnom radu, kao stručne suradnice, sudjelovale su s. Stjepanka Stanić i s. M. Dijana Mihalj.

Jedna od važnih točaka ovogodišnjeg susreta bila je i najava važnih događaja na planu velike Vinkovske obitelji. Naime, 2017. godine velika Vinkovska obitelj proslavit će 400. obljetnicu rođenja vinkovske karizme. Završetkom Godine suradnje (15. svibnja 2016.) bivši poglavar Misijske družbe o. Gregory Gay, pozvao je sve članove Vinkovske obitelji na djelovanje i otkrivanje konkretnih puteva kako doći do stranaca u našoj sredini, a to nas još dublje povezuje sa sveopćom Crkvom, koja pod vodstvom pape Franje slavi Jubilejsku godinu milosrđa. Stoga je Časna Majka sve članice susreta pozvala na promišljanje kako što bolje primiti strance u naše sredine i to učiniti središnjom točkom 400. obljetnice obilježavanja postojanja vinkovske karizme.

Radnom dijelu susreta prethodila je duhovna priprava koju je predvodio don Stjepan Bolkovac, SDB, na temu “Vinkovo milosrđe putokaz i danas.” Voditelji euharistijskog slavlja kroz dane susreta bili su: vlč. Boris Jozić, vlč. Davor Šimunec, vlč. Anton Tamarut i vlč. Borna Puškarić.

Susret je završio svetom misom u kojoj nas je don Stjepan Bolkovac potaknuo da se uvijek iznova trudimo održavati živim duh sv. Vinka, ne samo u ovoj Godini milosrđa nego kroz cijeli svoj život. Jer samo tako možemo pridonijeti obnovi Družbe i djelatnom ljubavlju odgovoriti na potrebe siromaha.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: