Održan Susret Vrhovne uprave s upravama provincija i delegatura Družbe sestara milosrdnica

Objavljeno: 16. studenoga 2013.

U Duhovno obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici održan je redoviti godišnji susret Vrhovne uprave s upravama provincija i delegatura naše Družbe pod predsjedanjem časne majke Miroslave Bradica. Sudjelovala je trideset i jedna sestra.


Prvi dan Susreta imao je duhovni karakter. U svom nagovoru na temu „Poglavarica-voditeljica zajednice u duhovnom i apostolskom hodu“ o. Anto Gavrić predstavio nam je lik poglavarice kao one koja treba biti duša svoje zajednice. Poglavari neka „rado saslušaju svoje članove i neka im omoguće da pruže svoju udruženu suradnju za dobro svoje ustanove i Crkve.“ istaknuo je o. Gavrić (PC 15). Jedna od bitnih karakteristika poglavara je praštanje poručuje nam sv. Franjo u svom pismu bratu N.,ministru: „da ne bude bilo kojega brata na svijetu koji sagriješi koliko god može sagriješiti, pa pošto vidi tvoje oči, da ikada ode bez tvoga smilovanja ako smilovanje traži.“ A da je ljubav iznad svega posvjedočio je o. Gavrić, dajući nam za uzor sv. Moniku, koju je sv. Augustin u svojoj knjizi Ispovijesti opisao kao onu koja je punu postigla jer je puno ljubila.


Ostale radne dane Susreta izmjenjivali su se voditelji Euharistijskog slavlja (don Ivan Filipović, fra Zoran Senjak, OFM i o. Vinko Mamić, OCD) koji su nam svojim nadahnutim mislima za vrijeme propovijedi posvješćivali obveze i odgovornosti poglavarice kao i prava koja proizlaze iz vjerodostojnog služenja zajednici.


Teme radnog dijela bile su: godišnja izvješća svih uprava o plodovima Godine vjere uz provedbu odluka i zaključaka XVI. redovite Glavne skupštine te zaključaka i prijedloga Provincijalnih skupština i Skupština delegatura; imenovanja Povjerenstava na planu Družbe, provincija i delegatura; rezultati dosadašnjeg rada na obnovi naših Konstitucija te zajedničko promišljanje o metodama i oblicima rada na obnovi ostalih Družbinih dokumenata; stvaranje zajedničkog Kalendara događanja za sljedeću godinu na planu Družbe.


Na kraju Susreta donesena je odluka da se sva ova nastojanja, prijedlozi i planovi stave na papir i pošalju svim sestrama Družbe. Časna Majka je obećala da će to uskoro učiniti putem Okružnice za došašće. Ujedno je, preko prisutnih članica uprava, riječima pape Franje pozvala sve sestre Družbe na zauzetije služenje Kristu u najpotrebnijima: „Činimo velika djela, a možda smo pozvani učiniti još više prihvaćajući i dijeleći ono što nam je Providnost podarila, za odlučno služenje drugima. Iskušenje duhovne svjetovnosti mora biti pobijeđeno našim otvaranjem jednostavnim ljudima, osobito siromašnima. Potrebne su nam zajednice koje će solidarnost i ljubav živjeti na konkretan način!“

s. Jelena Ikić
Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: