OKRUŽNICA ČASNE MAJKE ZA DOŠAŠĆE 2020.

Objavljeno: 28. studenoga 2020.

 

BDIJTE I MOLITE JER NE ZNATE DANA NI ČASA.

 

Zagreb, 28. studenoga 2020.

Poštovane i drage sestre!

Ponovno dolazim k vama i pozivam vas da u ovo sveto adventsko vrijeme zajedno promišljamo o velikoj tajni Božje ljubavi kojom milosrdni Otac uvijek iznova traži svoju izgubljenu djecu. Advent, došašće, to milosno vrijeme Gospodnjeg dolaska raduje nas ali i opominje na prolaznost života i svega zemaljskoga što prečesto zarobljuje naše besmrtne duše.

Čuvajmo se da nam srca ne otežaju zaokupljena zemaljštinom, nepotrebnim brigama, suvišnim ispraznim riječima, neprestanim tužaljkama i ogovaranjem te postanu nesposobna čuti Božji zov na djelotvornu ljubav, opraštanje i milosrđe. Vrijeme je za budnost života, za ustrajnu molitvu, za osluškivanje Božje riječi koja odjekuje u vapaju siromaha, u uzdahu bolesnika i jecaju ožalošćenih, u kriku obespravljenih zbog nepravde i nasilja u svijetu.

Svjesne svoje duboke bijede i nemoći da išta dobro učinimo zavapimo iz dna duše: „O, dođi Kriste, Spase naš, ti čežnjo sviju vjekova“, dođi i nastani se u našim ledenim srcima da se zagriju tvojom ljubavlju, da progledaju tvojim očima, da se ispune tvojim osjećajima samilosti i praštanja, da zaborave sebe i svoju lažnu veličinu te se potpuno otvore za druge, za one najbliže oko nas koji su tužni, zapušteni, osamljeni i koji nas očajno trebaju. O, dođi Kriste i nauči nas biti velikodušnima i darežljivima prema drugima, stvori nam osjetljivo srce za bijedu čovječanstva koje vapi u strahu i očaju. Daj nam spoznati rugobu sebičnosti i gramzljivosti za materijalnim stvarima; daj nam spoznati ispraznost čežnje za priznanjem vlastite veličine; udijeli nam milost spoznaje prolaznosti ljudske slave koja nas tako često obmanjuje.

Vrijeme prolazi, a Bog nam uvijek iznova dolazi. Taj sudbonosni susret Boga i čovjeka, Stvoritelja i njegova stvorena dio je sudbine svakog pojedinca. Krist ponekad ulazi u naše živote tiho i nečujno: kroz blagu opomenu naših najbližih, kroz unutarnje nemire savjesti, kroz poticaje na promjenu života. On ulazi u naše živote i kroz Božju riječ u evanđeljima i homilijama ili pak kroz duhovne nagovore koji nas iznutra dodiruju. U nekim osobama susret s Kristom biva snažan i iznenadan, bez mogućnosti priprave i popravka učinjenog. To je naš Bog, snažan i nepredvidiv, „spor na srdžbu i bogat dobrotom“ (Ps 145,8), Bog koji iskazuje milosrđe tisućama koji ga ljube, a one koji ga mrze ili su nemarni i ne žele ništa učiniti za svoje spasenje prepušta njihovoj tužnoj sudbini (usp. Izl 34, 5-7).

Vrijeme došašća je vrijeme iščekivanja Gospodinova dolaska. Jednom u povijesti došao je kao maleno dijete, kao milosrdni Spasitelj da otkupi čovječanstvo. Sada dolazi kao pravedni sudac, milosrdan prema onima koji su mu vjerno služili vršeći radosno i predano svoje životne dužnosti, strog i neumoljiv prema onima koji nisu imali srca i ljubavi za njegove trpeće udove. Stoga, bdijte i molite jer ne znate dana ni časa njegova dolaska (usp. Lk 21, 36).

Bdijmo, drage sestre, i molimo više nego ikad u ovim teškim vremenima za cijelo čovječanstvo koje je stavljeno na veliku kušnju. Strah i tjeskoba pritišću čitav svijet, smrt nemilice odnosi i mlade živote, bol i žalost nadvijaju se nad brojne naše domove. Neizvjesna budućnost zbog materijalnih gubitaka i strah od krajnjeg siromaštva prisutni su u brojnim obiteljima.

Bdijmo, drage sestre, i nad svojim redovničkim životom. Bdijmo nad svojim riječima, djelima i postupcima. Preispitajmo svoje vršenje zavjeta u odnosu na trpeće čovječanstvo. Kakvo je moje odricanje u okviru zavjeta siromaštva u usporedbi s tolikim siromašnim obiteljima i pojedincima koji ponekad čeznu i za koricom kruha? Kakvo je moje odricanje od ugodnosti tijela u okviru zavjeta čistoće? Kakvo je moje mrtvljenje u hrani, podnošenje hladnoće, neudobnosti prostora, okoline? Što je s mojim zavjetom poslušnosti, prilagođivanjem okolnostima, prihvaćanjem potrebnih zabrana, spremnošću prihvatiti promjene kada su nužno potrebne? Pogledajmo medicinsko osoblje u bolnicama diljem domovine, koje bez prigovora i mrmljanja prihvaća nemoguće uvjete rada i koje je neposredno izloženo opasnoj zarazi, a često i po nekoliko dana odvojeni od svojih najbližih.

Sve ove izuzetno teške okolnosti života neka nas ovoga adventa potaknu na ozbiljno promišljanje. Neka nam posvijeste potrebu iskrenog kajanja za toliko toga propuštenog i dovedu nas do spoznaje koliko nam je potrebno istinsko obraćenje u poniznosti pred Gospodinom.

Vrijeme je došašća, Gospodin dolazi. Ne dopustimo, drage sestre, da prođe kraj nas neprimijećen.  Pozovimo ga u stan svoga srca, podarimo mu sve što imamo, zahvalimo mu za sve što nam je dao i molimo ga za milost da nikada ne učinimo nešto što bi ga udaljilo iz našeg srca.

Tu milost iskrenog obraćenja od srca molim sebi i vama, drage sestre. Sve vas pozivam na žarku molitvu za Družbu i za svaku pojedinu sestru kako bismo u ovom beznađu svijeta bile nositeljice utjehe i nade u bolje sutra. Neka nas u tome krijepe divni primjeri naših Utemeljitelja i svetih sestara naše Družbe.

Uz iskrene pozdrave vaša majka,

Miroslava Bradica


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: