OKRUŽNICA ČASNE MAJKE ZA DOŠAŠĆE 2021.

Objavljeno: 1. prosinca 2021.

Adventska okružnica, studeni 2021.

Drage moje sestre,

vrijeme došašća ponovno je pred nama. To sveto, povlašteno vrijeme poziva nas na ozbiljnost života, na budnost u ovoj sivoj svakidašnjici, na pripravnost za susret s Onim koje dolazi i ne kasni, koji kuca na vrata naše duše svakoga dana, moleći nas da nađemo malo više prostora i vremena za Njega, u ovim teškim i ozbiljnim vremenima.

Drage sestre, vremena su izuzetno teška. Opasna pandemija i smrt nas okružuju, ma koliko pojedinci u svom sljepilu poricali grubu realnost života. Svetopisamski tekstovi u svakodnevnim čitanjima upućuju nas na posljednja vremena koja dolaze. Da li su blizu ili daleko to nitko ne zna. „A o onom danu i uri nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.” (Mk 13,32) Ta krajnje ozbiljna vremena se približavaju i svakom pojedincu dolaskom njegovog posljednjeg časa i sveopćem čovječanstvu, svijetu i svemiru.

U ovo sveto adventsko vrijeme, koje nas prisjeća povijesnog Isusovog dolaska na zemlju, kao i njegovog ponovnog dolaska na koncu vremena, uronimo duboko u poruku došašća za svoj osobni život, život svoje najbliže zajednice, cijele Družbe i sveopćeg čovječanstva.

Isus je došao, rodio se kao čovjek, prošao svijetom čineći dobro, ušao u nebesku slavu odakle će ponovo doći. U neizmjernoj ljubavi pozvao nas je osobno, svaku pojedinu, da postanemo dionice njegovog spasiteljskog plana, da i mi prođemo zemljom čineći dobro i da mu se pridružimo u blaženoj vječnosti. Prepoznajemo li u svom redovničkom pozivu to veliko odlikovanje, tu milost koja nas obvezuje da potpuno darovane Bogu po svetim zavjetima izvršimo povjereno poslanje i ostavimo svijetli trag radošću i žrtvom ispunjenog života?

Vrijeme došašća najprikladnije je za istinsku provjeru vlastitog života i njegove usklađenosti s onim što Bog od nas, kao Bogu posvećenih osoba traži. Naši zavjeti siromaštva, čistoće i poslušnosti po našem dragovoljnom prihvaćanju postaju za nas smjernice i putokaz ispravnosti života. Naše dragovoljno predanje Bogu traži od nas da s ljubavlju prihvatimo svaku žrtvu i sve izazove redovničkog života bez tužbe, mrmljanja i prigovaranja, premda nam je ponekad teško i protivi se našoj naravi i vlastitim željama.

Samo duboka svijest da nas je Bog pozvao, da smo dragovoljno prihvatile Božji poziv i sve što taj poziv sa sobom donosi, pomoći će nam da svladamo svoju buntovnu narav i usmjerimo svoj život putem siromaštva, čistoće i poslušnosti – smjernica na koje smo se tako radosno i svečano obvezale na dan svojih zavjeta. Bili su to trenuci oduševljenja, bezuvjetnog predanja i spremnosti poći do nakraj svijeta.

Nažalost, drage moje sestre, u posljednje vrijeme postoje tolika odstupanja od tog izabranog puta u osobama mlađe, srednje i starije dobi. Pojavljuju se nove teorije svojevoljnog tumačenja redovničkih zahtjeva i sve više se usvajaju načela svjetovnog duha koji zagovara neograničenu slobodu pojedinaca u sva tri redovnička zavjeta. Sljedbenici ovih pogubnih načela nisu sami nego povlače za sobom slabe duše, odvode ih na krive putove, udaljuju ih od Boga i guraju na put propasti. Kobne posljedice takvog stila života jesu brojna napuštena zvanja.

U evanđeoskim tekstovima koji govore o posljednjim vremenima Isus nas jasno upozorava: „Pazite da vas tko ne zavede. […] Ustat će mnogi lažni proroci i mnoge zavesti. Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih. Ali tko ustraje do svršetka bit će spašen.“ Mt 24, 4; 11-13) Čuvajmo se sestre „lažnih proroka“ bilo unutar bilo izvan naših redovničkih zajednica, ne nasjedajmo na lažne teorije koje u ime „vlastitih uvjerenja“ šire nezadovoljstvo, vrijeđaju sestrinsku ljubav i unose razdijeljenost u zajednice, a prema javnosti daju loš primjer i sablazan. U Lukinom evanđelju Isus nas izričito upozorava na opasnosti koje vrebaju na duhovni život svakog pojedinca. Njih se trebamo brižno kloniti da bismo ostale vjerne Kristovim načelima. „Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj dan.“ (Lk 21,34)

Drage moje sestre, nisu li često upravo te pretjerane materijalne brige, gunđanje i prigovaranje oko hrane, smještaja, slobode raspolaganja, svojevoljno planiranje vlastitog redovničkog života, teški teret koji sapinje naše duhovne snage da se uzdignemo iznad prolaznog, materijalnog i zemaljskog? U ovo sveto vrijeme promišljanja Isus nas snažno poziva na budnost i svakodnevnu ustrajnu molitvu kako bismo izbjegle zavodljive zamke sotone i bile spremne u svakom trenutku svoga života stati pred Sina čovječjega. On nam svakog dana dolazi u susret u presvetoj euharistiji da bi u konačnici u presudnom trenutku našega života došao u slavi i veličanstvu i uzeo nas k sebi. Tada će nagraditi svaku našu molitvu i žrtvu, tiha pregaranja, patnje i stradanja podnesene iz ljubavi prema Njemu.

Zato, drage sestre, ustrajmo u molitvi, obnovimo svoju revnost i gorljivost u vršenju svojih redovničkih dužnosti, obnovimo sestrinsku ljubav snagom opraštanja i dopustimo da nas sam Bog u ovo milosno vrijeme obnovi i privuče svom srcu prepunom dobrote i ljubavi.

Neka za sve nas i svaku pojedinu vrijeme došašća bude prigoda za promjenu života prema većoj ljubavi i revnosti u služenju Gospodinu. To od srca želim svakoj od vas združena s vama u molitvi.

Vaša majka

Miroslava Bradica


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: