Okružnica Vrhovne poglavarice za korizmu 2023.

Objavljeno: 24. veljače 2023.

O svi vi što putem prolazite, pogledajte i vidite ima li boli kakva je bol moja.

                                                                                                             /Tužaljke/

 

Korizma, 2023.

Drage moje sestre!

Započinje vrijeme korizme, milosno vrijeme molitve i sabranosti, vrijeme šutnje i dubokog propitivanja svoga vlastitog života pred licem propetoga Krista i njegove bolima ucviljene Majke. U ovim sudbonosnim vremenima krvavih ratova, razornih potresa, elementarnih nepogoda svake vrste, kao i vremenima nabujale ljudske mržnje, zaustavimo se na trenutak pred sudbinom svijeta i svojom vlastitim sudbinom kojom smo i uronjene u povijest čovječanstva. Nismo li na svijetu upravo zato da budemo svjetlo u tami, ljubav u moru mržnje, tračak dobrote u zloći koja nas preplavljuje. Nismo li pozvane da postanemo graditeljice mira, nositeljice dobrote i milosrđa, praštanja i ljubavi u ovom svijetu očaja i beznađa. Ali da bismo to mogle potrebno je te divne odlike ponajprije posjedovati u vlastitom životu.

Zato nastojmo, drage moje sestre, u ovo sveto korizmeno vrijeme sve učiniti da nam korizma bude novi početak i snažni ispit savjesti o svim svojim riječima, postupcima i djelima. Ne stvarajmo mnogo odluka jer mi mnoge od njih mogle ostati bez ploda. Stvarajmo odluke vezane uz vlastite pogreške i zle navike, borimo se čvrsto i odlučno ne popuštajući u trenucima klonuća i obeshrabrenosti. Zagledane u Krista patnika, koji posrće i pada pod teretom naših grijeha ali se uvijek ponovo diže da bi nas ohrabrio i doveo do pobjede i uskrsnuća, koračajmo i mi hrabro svojim životnim putem bez gorčine i tužbe.

U ovo sveto vrijeme prionimo žarče uz svetu molitvu i razmatranje Božje riječi, uranjajmo u trenutke sabranosti i adoracije pred Presvetim. Riječi ogovora, mržnje i kritike neka posve nestanu iz naših usta, kako bismo ustupile prostor Božjoj riječi. Bude li ona pažljivo slušana i razmatrana u dubini duše, urodit će riječima ljubavi, dobrote i zahvale.

Korizma nas osobito potiče na ljubav prema bližnjemu. U šutnji i sabranosti razotkriva se naš okrutni egoizam koji traži samo sebe i svoje zadovoljstvo,  ne mareći za potrebe svojih najbližih koji vape za lijepom riječju i konkretnom pomoći. Drage sestre, otvorimo svoja srca ljubavi i dobroti, ne dopustimo da nas zlo povuče u svoje mreže, već iskrenim sestrinskim odnosima gradimo atmosferu mira, radosti i zajedništva. Tamo gdje vlada ljubav i sloga sam Bog je prisutan, a s njime i sve nebeske radosti. Neka se to dogodi u svim našim redovničkim zajednicama upravo ove korizme. Budući da je ovo vrijeme neposrednih priprava za kapitule većine naših provincija, svima vama od srca želim snažno vodstvo Duha Svetoga, mudrost i razboritost u donošenju odluka te istinsku sestrinsku suradnju, poštivanje i osluškivanje jedne drugih u razgovorima i raspravama.

To vam od srca želim, moleći za vas i s vama.

Vaša majka Miroslava


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: