OKRUŽNO PISMO ČASNE MAJKE MIROSLAVE ZA KORIZMU 2022.

Objavljeno: 8. ožujka 2022.

Poštovane i drage sestre!

Započele smo korizmu, milosno vrijeme posta i pokore, vrijeme šutnje, sabranosti i molitve u kojemu nam je stati pred ispaćeno lice Kristovo, zagledati se u njegove rane i prepoznati na njemu bolne tragove svojih grijeha.

U ovim teškim vremenima još ne preživljene smrtonosne pandemije COVIDA 19, koja je čitavo čovječanstvo bacila na koljena, poharala svijet i odnijela na milijune života, mi ponovno gledamo užasne posljedice ratnih razaranja i na tisuće unesrećenih koji plačući napuštaju svoje domove tražeći utočište pod tuđim krovom. Sile zla podigle su svoja krila te se na trenutak čini kao da su zavladale svijetom. U tim potresnim vremenima Crkva i kršćanski svijet podižu svoj molitveni glas i vape Božjem milosrđu da zaustavi strašna razaranja i beskrajnu patnju nevinih ljudi.

U ovim teškim vremenima stradanja i tjeskobe, u kojima sloboda i ljudsko dostojanstvo gube svaku vrijednost, a okrutnost i bezvlađe uzima sve više maha, postajemo sve više svjesni prolaznosti ljudskog života i njegove krhkosti. Svjedoci smo tolikih iznenadnih smrti u najboljoj životnoj dobi, sudbonosnih trenutaka nepažnje koji odnose živote, opasnih vremena koja prijete razornim uništenjem. Stoga, drage sestre, u ovo sveto korizmeno vrijeme još više okrenimo srce i dušu k Bogu jedinom izvoru sigurnosti. Otklonimo od sebe tjeskobne brige za vlastitu udobnost, ispravimo narušene sestrinske odnose, opraštajmo i znajmo oprostiti.

Nemojmo trošiti dragocjeno vrijeme, koje nam je Bog dao, uporno tražeći trun u oku bližnjega, nego iščupajmo gredu iz svoga oka kako bismo mogle uočiti koliko dobra čine moje najbliže susestre i koliko truda i napora ulažu da bi svima nama bilo bolje.

Budemo li takvim očima gledale jedna drugu nestat će kritiziranja, ogovaranja, ponižavanja i svih drugih oblika oholosti, a nastat će sloga, međusobna suradnja i iskrena sestrinska ljubav. Na takav oblik ljubavi i suradnje poziva nas i papa Franjo otvarajući Biskupsku sinodu za cijelu Crkvu koja je već 2021. godine započela svoj sinodalni hod, uključujući sve nadbiskupije i biskupije svijeta s naglaskom na iskrenom zajedništvu, aktivnom sudjelovanju i poslanju, uvijek slijedeći put istine obasjan svjetlom vječnosti.

Drage moje sestre,  u ovim teškim vremenima, kad ratovi bijesne u mnogim krajevima svijeta, a na tisuće unesrećenih u strahu i suzama bježe od smrtne opasnosti, u danima tjeskobe i prijetnje sveopćeg uništenja prionimo uz raspetoga Krista žarkom molitvom, dragovoljnim odricanjem, marljivim radom i nesebičnim služenjem u svakoj prigodi koju nam Bog pošalje. Vapimo milosrdnom Ocu da ne gleda na naše grijehe kojima smo zaslužili svako zlo, već da se sažali nad tolikom patnjom čovječanstva, nad uplakanom djecom, ucviljenim majkama i udijeli mir zaraćenim stranama. Ustrajmo u molitvi, žrtvama i djelima milosrđa, jer ispaćeni svijet to od nas očekuje.

Svakoga dana u duhu stanimo pred Sina Čovječjega, zagledajmo se u to bolno, popljuvano i krvlju obliveno lice da bismo shvatile dubinu boli i ljubavi kojom nas je ljubio. „Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše.” (Iz 53, 4-5)

On je uzeo na sebe sve ono što bismo mi trebale ispaštati radi svojih mnogobrojnih grijeha. Uvijek ponovno nam je opraštao i danas nam oprašta noseći teret naših grijeha, propusta i slabosti. Stoga, padnimo u duhu do njegovih nogu i u iskrenom kajanju priznajmo svoje grijehe. Molimo ga za snagu iskrenog opraštanja, dar djelotvorne sestrinske ljubavi i milost potpunog predanja u njegovu svetu volju.

Ovim mislima, drage moje sestre, želim vam blagoslovljeni korizmeni hod moleći za svaku od vas uz iskrenu preporuku u vaše svete molitve.

Vaša majka

Miroslava Bradica

U Zagrebu 5. ožujka 2022.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: