OKRUŽNO PISMO VRHOVNOGA POGLAVARA ZA KORIZMU 2018.

Objavljeno: 18. veljače 2018.

 U ovogodišnjemu pismu za korizmu o. Tomaž Mavrič, 24. nasljednik svetoga Vinka, poziva nas na razmišljanje o liku Djevice Marije u vinkovskoj tradiciji kao jednomu od stupova duhovnosti svetoga Vinka.

 

Marija, najuzvišeniji uzor koji nam pokazuje put k Isusu

 

Draga braćo i sestre u svetome Vinku,
milost i mir Isusov bili uvijek s nama!

S pismom za došašće 2016. započeli smo razmišljati o stupovima duhovnosti svetoga Vinka: Utjelovljenje, Presveto Trojstvo i Euharistija. U ovome korizmenom pismu meditirat ćemo o četvrtomu stupu, o blaženoj Djevici Mariji.

Na početku ove korizme, 40 dana s Isusom u pustinji, htio bih pozvati svakoga od nas da srce ispunimo toplinom, povjerenjem, raspoloživošću i svakim oblikom ljubavi kakvu sin ili kći mogu imati naspram svojoj majci. Također i mi želimo usvojiti, obnoviti ili produbiti svoju trajnu privrženost prema njoj slijedeći tri koraka koji će nam pomoći približiti se Mariji, našoj nebeskoj Majci, najuzvišenijemu uzoru koji nam pokazuje najbolji i najkraći put k Isusu, koji je svrha našega života i naše sve!

 

A) Svakodnevno moliti krunicu

Zajedno s Marijom razmatramo različite etape Isusova života. Marija ide s nama, prati nas, ohrabruje nas i nadahnjuje! Nosimo uvijek krunicu sa sobom, posvuda kamo idemo. Nosimo je sa sobom u džepu ili u svojoj torbici, kao što nosimo prsten ili narukvicu, da bismo je imali na dohvat ruke, u svakom trenutku dana. Možemo ju moliti u kapeli, na ulici, čekajući autobus, željeznicu ili vlak, vozeći automobil, u šetnji, čekajući na red. Imajmo uvijek sa sobom svoju krunicu.

Sveti Vinko izražava svoje duboko uvjerenje u Marijinu zaštitu:

Bog u meni uvijek probuđuje uvjerenje da me je uslišao po žarkim molitvama što sam ih uputio njemu i Djevici Mariji čijim sam zagovorom, kako to čvrsto vjerujem, bio oslobođen.[1]

Bilo na četiri mjesta gdje su u misiji ili pak ovdje, svi su dobro; dotle da po svemu izgleda kako će naš Gospodin poštedjeti ovu našu malu družbu, po zagovoru Presvete Djevice. S tom nakanom poslali smo na hodočašće, u Chartres, M. Boudeta.[2]

 

B) Po uzoru na Mariju, usvajati sve više i više krjeposti poniznosti i čistoće

Sveti Vinko Paulski daje nam Mariju kao uzor svih krjeposti, ali posebno ističe dvije: poniznost i čistoću.

Poniznost

Između svih stvorenja na nebu i na zemlji, nema nitko poznatiji, više čašćen ili da nam je toliko često istaknut kao uzor. Ne postoji nijedno drugo biće kojemu je Bog, po Isusu, iskazao veće povjerenje. Marija ni jednoga trenutka ne pomišlja da zasluga pripada njoj, nego smatra da je sve što ona jest i što ima milost, dar, znak milosrđa Isusova. Majka sebe smješta iza, a ne ispred Isusa. Rodila je Isusa i brinula se za njega već od jaslica, previjala ga i dojila, odgajala ga do odrasle dobi.

Po svemu što je činila i što danas radi, Marija nas uvijek upućuje na Isusa.

… Utecite se Djevici Mariji moleći je da vam ona od svoga Sina izmoli milost sudjelovanja u poniznosti koja je učinila da je sebe nazvala Gospodinovom službenicom kada je bila odabrana za njegovu majku. Što je to Bog vidio na Mariji? Odgovorit će ona sama: ‘Moju poniznost’. Ostavljam vas da razmišljate utječu li se naše sestre Djevici Mariji, koja je toliko cijenila tu krjepost, kako bi im ona od Boga izmolila milost da je prakticiraju.[3]

Čistoća

Isus nam daje ključ življenja čistoće misli, riječi i djela. Isus nam kaže da ostanemo pozornima: Ne onečišćuje čovjeka što ulazi u usta, nego što iz usta izlazi – to čovjeka onečišćuje. (Mt 15, 11) Sve započinje u našemu srcu i duhu.

Zamolimo Isusa da bude prisutan od samoga začetka naših misli, osjećaja, ideja i pomogne nam pročistiti ih kroz njegove misli, stavove i djela. Ono što proizlazi iz naših misli očitovat će se, dakle, po riječima i djelima koja će odražavati Isusove postupke, osjećaje i misli. Čistoća će biti prisutna u našemu životu i doživljena u punini.

Imajte posebnu odanost prema vodstvu kakvo je Djevica Marija imala prema osobi našega Gospodina, i sve će biti dobro.[4]

Naprotiv, misli, osjećaji i ideje koje Isus nije pročistio, odvest će nas u suprotnome smjeru. Bit ćemo ranjivi zbog utjecaja Zloga čija je namjera jasna: razoriti u nama sve što dolazi od Boga, razoriti naš odnos s Isusom. Sotona želi staviti sebe na Isusovo mjesto i utjecati na misli iz kojih proistječu naše riječi i djela da bismo svojim suprotstavljanjem čistoći i nevinosti izobličili svoje lijepo biće i svoje srce stvoreno na sliku Božju.

… Tajna vašega srca, za koje iskreno želim da potpuno pripada Gospodinu, i molim Djevicu Mariju da vam ga uzme kako bi ga odnijela u nebo i položila u Njegovo i njegova dragoga Sina.[5]

 

C) Prenositi poruku i obnovljenim žarom širiti pobožnost Djevici Mariji od Čudotvorne Medaljice

Poslije križa, čudotvorna medaljica je najrašireniji kršćanski znak po svijetu. Međutim, brojne osobe još nisu imale priliku upoznati je, otkriti Marijinu poruku, primiti i nositi medaljicu. Te osobe ne traže da bi od Isusa primile milosti kako je to Marija poučila svetu Katarinu Labouré, kćer kršćanske ljubavi, tijekom ukazanja 1830. u kapeli kuće matice u Ulici du Bac, u Parizu.

Dođite pred podnožje oltara. Odatle će se širiti milosti na sve one koji ih budu zatražili s pouzdanjem i žarom.

Te su zrake znaci milosti što ih podjeljujem svima koji ih zatraže.

Ove korizme htio bih pozvati na razmišljanje, molitvu, proučavanje mogućnosti na svim mjestima naših službi: župama, bolnicama, dispanzerima, školama, sveučilištima, misijama, župskim misijama… Dakle, tamo gdje čudotvorna medaljica nije poznata, tamo gdje ju osobe još nisu primile, učinite ovo što slijedi:

  1. Dijelite čudotvorne medaljice.
  2. Uz medaljice priložite listiće s kratkim objašnjenjem povijesti i porukom čudotvorne medaljice.
  3.  Ustanovite mjesno udruženje čudotvorne medaljice. Ono će se pridružiti Međunarodnom udruženju čudotvorne medaljice, jednomu od ogranaka vinkovske obitelji prisutnom u brojnim zemljama svijeta.

 

 

 

Potaknite osnivanje nove skupine udruženja čudotvorne medaljice u svojoj župi, s dopuštenjem župnika, potom u bolnicama, dispanzerima, školama i fakultetima sa zaposlenicima, nastavnicima, profesorima i studentima, za vrijeme župskih misija u kojima sudjeluju različiti ogranci vinkovske obitelji preko svojih organizacija i koordinacija, tijekom misija… Pozovite osobe da postanu članovi skupine.

U mnogim zemljama gdje je Udruženje čudotvorne medaljice već prisutno, njime upravlja Nacionalno vijeće koje ujedinjuje sve različite mjesne skupine Udruženja prisutnog u toj zemlji. Nacionalna udruženja čudotvorne medaljice povezana su s Međunarodnim udruženjem čudotvorne medaljice, a koordinira ih dopredsjednik o. Carl Pieber, CM. Po ulasku u Udruženje čudotvorne medaljice članovi se međusobno podupiru molitvom, angažiraju se u širenju čudotvorne medaljice i vrše djela solidarnosti.

S ciljem ostvarenja ovoga što je rečeno, međunarodno tajništvo Udruženja čudotvorne medaljice rado će pomagati one kojima je potrebna podrška, informacije ili prijedlozi oko započinjanja rada mjesne skupine. Ako zemlja u kojoj želite osnovati novu skupinu Udruženja čudotvorne medaljice već ima druge skupine ili nacionalne ogranke Udruženja, međunarodno će vas tajništvo povezati s njima. Ako zemlja nema nacionalnu strukturu ni lokalne skupine, međunarodno će vam tajništvo pružiti sva potrebna objašnjenja za početak rada nove skupine.

Međunarodno udruženje čudotvorne medaljice ima svoju web stranicu na šest jezika, gdje se nalaze sva objašnjenja, uključujući uputstva za formiranje nove skupine. Evo njihove adrese: www.amminter.org. Ako su vam potrebne neke druge usluge, obratite se na: mmainfo@famvin.org.

Dok razmišljamo o osnivanju novih skupina Udruženja čudotvorne medaljice u bilo kojoj zemlji, sjetimo se žarke Marijine želje da se čudotvorna medaljica rasprostrani do najudaljenijih krajeva svijeta. Djevica Marija nam jamči da ćemo primiti one Isusove milosti koje budemo zatražili!

Daj izraditi medaljicu prema ovom uzorku. Svi koji je budu nosili s pouzdanjem primit će obilne milosti.

 

Neka nam ovih 40 dana s Isusom u pustinji donese izobilne plodove. Neka 40 dana s Isusom u pustinji obnovi i produbi naš odnos s Marijom, našom nebeskom Majkom, i približi nas sve više njoj:

  1. molimo svakodnevno krunicu
  2. po uzoru na Mariju, usvajajmo sve više i više krjeposti poniznosti i čistoće
  3. prenosimo poruku i obnovljenim žarom širimo pobožnost čudotvorne medaljice.

 

 

 

 

 

Neka 40 dana s Isusom u pustinji obnovi naše srce i otvori ga svakodnevnomu »uskrisivanju«, da bismo od smrti prešli u život, u cilju konačnoga Uskrsnuća!

 

Vaš brat u svetome Vinku
o. Tomaž Mavrič, CM
vrhovni poglavar

 

Prijevod s francuskoga:
s. M. Arkanđela Smoljo

 

[1] Coste I, 7; Pismo gospodinu de Cometu, u Daxu.

[2] Coste I, 360, Pismo 249, Robertu de Sergisu, u Amiensu, studeni 1636.

[3] Coste X, 536-537, Konferencija 98, O poniznosti, čistoći, poslušnosti i strpljenju (Zajednička pravila, čl. 42, 14. srpnja 1658.

[4] Coste II, 123, Pismo 488, Jacquesu Chiroyeru, u Luçonu, od 6. listopada 1640.

[5] Coste I, 71. Pismo 36, Lujzi de Marillac [oko 1629.]

aj izraditi medaljicu prema ovom uzorku. Svi koji je budu nosili s pouzdanjem primit će obilne milosti.

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: