Osnovana Konferencija sv. Josipa

Objavljeno: 17. listopada 2011.

U nedjelju 16. listopada tijekom misnog slavlja u 10 sati u crkvi sv. Josipa u Praputnjaku osnovana je Udruga sv. Vinka Paulskog – Konferencija sv. Josipa. Misno slavlje predvodio je župnik Praputnjaka vlč. Milan Cvitković koji je sa časnom sestrom Karmelom Elek i drugim časnama milosrdnicama iz praputnjarskog samostana pripremio vjernike za ovaj događaj.

Iz Rijeke je došla s. Renata Vugdelija s nekoliko članica Udruge kao i Katarina Kiš, predsjednica Područnog vijeća “Sv. Vid”, koja je ujedno i predstavila Udrugu.

U Konferenciju sv. Josipa – Praputnjak uključili su se: Ljubica Lugarov, Katica Hašek, Marica Mičetić, Ružica Salamon, Mirjana Levar, Stanko Kariolić, Maša Cerovac, Nada Imenković, Ivaka Macan. Nakon misnog slavlja svojim pjesmama predstavila se Marija Bušić, članica Udruge iz Rijeke.

Udruga sv. Vinka Paulskoga je katolička, nevladina karitativna udruga koja okuplja vjernike laike, ljude koji su spremni staviti se, poput sv. Vinka i bl. Frederica Ozanama, u službu siromaha i darivati im svoja ovozemaljska dobra, svoje vrijeme, ljubav, suosjećanje i poštovanje. Želja i poslanje članova je donositi Radosnu vijest siromasima, bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu, spol, društveni status i vjeroispovijest, dijeliti s njima dobro i zlo, posjećujući ih u njihovim domovima ili institucijama kao što su npr. starački domovi, zatvori bolnice i sl. Te istodobno u svojim župama i sredinama u kojima djeluju pronositi iskru milosrdne ljubavi i duhovno rasti i razvijati se na temelju duhovnosti sv. Vinka Paulskoga. Jednostavno rečeno, članovi Udruge – mole i rade, osjetljivi za siromaštvo gdje god se ono pojavilo. Povezani u istinsku mrežu ljubavi po cijelom svijetu i  usko surađujući s cijelom obitelji sv. Vinka.“

Gordana Fumić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: