Otac Cantalamessa o odreknuću pape Benedikta XVI.

Objavljeno: 27. veljače 2013.

Na Trgu je svetoga Petra, 27. veljače, bio nazočan i propovjednik Papinskoga doma pater Raniero Cantalamessa koji je, govoreći za našu radijsku postaju o osjećajima s kojima je sudjelovao na posljednjoj općoj audijenciji pape Benedikta XVI., rekao da su njegovi osjećaji bili jednaki onima svih katoličkih vjernika koji su došli kako bi pozdravili Papu, iskazali mu ljubav i pratili ga i u ovom trenutku u kojemu samo on i Bog znaju koliko je intiman i težak.
Na novinarkin upit kako je primio Papinu odluku, pater je Cantalamessa napomenuo da se to moglo naslutiti već i po onomu što je bio napisao i rekao u intervjuima, odnosno da bi to bila njegova odluka u slučaju da mu njegove snage više ne bi bile dostatne. Mislim da je dao golemi primjer odvojenosti od moći, jer čini se da je mnogo lakše uhvatiti se nego odvojiti se od moći. Vratiti se u jednostavni, kako on kaže, kontemplativni život, pouka je i za cijelu Crkvu – istaknuo je pater Cantalamessa te dodao da nam je svima potrebno vrijeme za kontemplaciju. Ako to osjeća Papa, čije je vrijeme potpuno ispunjeno radom za Krista, toliko više mislim da bi drugi trebali osjetiti vrijeme da se popnu na Brdo Tabor, kako je neki dan rekao Benedikt Šesnaesti – primijetio je pater Cantalamessa.

Osvrnuvši se potom na svoje iskustvo papinskoga propovjednika, pater je Cantalamessa rekao da se divi poniznosti pape Benedikta XVI. koji je još kao kardinal na propovijedima uvijek bio u prvom redu. A i kao Papa, uvijek je bio nazočan. To je ono što me i dalje zadivljuje, jer sam već 34 godine na toj dužnosti: da Papa ide slušati propovijed jednostavnoga svećenika – napomenuo je pater Cantalamessa. Osvrnuvši se potom na dezorijentiranost nekih vjernika u ovom trenutku, istaknuo je da bi se ona mogla pretvoriti u trenutak izgradnje Crkve, i to pokazujući – kako nam je rekao Papa – da je istinski vođa Crkve Isus Krist. Krist je živ, uskrsnuo je, On je taj koji preko svih pokreta i osoba koje se izmjenjuju vodi Crkvu – napomenuo je propovjednik Papinskoga doma.

Preuzeto s: radiovatica.va


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: