Papa Franjo: Kleveta uništava u ljudima Božje djelo

Objavljeno: 17. travnja 2013.

Papa je pozvao sve da mole za brojne mučenike koji su i danas lažno optuženi, progonjeni, i ubijeni iz mržnje prema vjeri: ‘Stjepan, prvomučenik, žrtva je klevete. A kleveta je gora od grijeha; kleveta je izravni izraz Sotone.’

Kleveta uništava u ljudima Božje djelo – istaknuo je papa Franjo na Misi koju je u ponedjeljak, 15. travnja, služio u kapeli Doma Sveta Marta, a na kojoj je, među ostalima, bilo osoblje Vatikanskih telefonskih službi, i Vatikanskoga ureda za Internet. Papa je pozvao sve da mole za brojne mučenike koji su i danas lažno optuženi, progonjeni, i ubijeni iz mržnje prema vjeri.

Stjepan, prvomučenik, žrtva je klevete. A kleveta je gora od grijeha; kleveta je izravni izraz Sotone. Papa Franjo ne bira riječi dok govori o jednom od ljudskih ponašanja koje najviše zaslužuje prezir. Odlomak iz Djela Apostolskih prikazuje Stjepana, jednoga od đakonâ koje su imenovala Dvanaestorica, kojega odvlače pred Vijeće zbog njegova svjedočenja Evanđelja, popraćena izvanrednim znakovima. I pred Vijećem se – kako stoji u Djelima Apostolskim – pojave „lažni svjedoci“ koji su optuživali Stjepana.

Tu je papa Franjo vrlo jasan, te primjećuje – Zbog toga što im nije odgovarala čista borba, borba među dobrim ljudima, Stjepanovi su neprijatelji pošli putom prljave borbe, odnosno klevete. Svi smo mi grješnici. Svi mi imamo grijeha – istaknuo je. Ali, kleveta je nešto drugo. Ona jest grijeh, sigurno, ali je nešto drugo. Kleveta želi uništiti Božje djelo; kleveta se rađa iz vrlo zle stvari; rađa se iz mržnje. A tko prouzrokuje mržnju, taj je Sotona. Kleveta uništava Božje djelo u ljudima, u dušama. Kleveta rabi laž kako bi išla naprijed. I nemojmo sumnjati u to – potaknuo je Sveti Otac te ponovno istaknuo – Gdje je kleveta, tamo je Sotona, upravo on.

Nakon što je govorio o ponašanju tužitelja, papa se Franjo osvrnuo na ponašanje optuženoga. Stjepan na laž ne uzvraća lažući, – primijetio je Papa – ne želi ići tim putom kako bi se spasio. On gleda Gospodina i poštuje zakon, ostajući u miru i u Kristovoj istini. A to je ono što se događa u povijesti Crkve, – napomenuo je Sveti Otac – jer od prvoga mučenika pa do danas, mnogobrojni su primjeri onih koji su krajnjom hrabrošću svjedočili Evanđelje.

Ali, vrijeme mučenikâ nije završilo – istaknuo je potom papa Franjo – uistinu, i danas možemo reći da Crkva ima više mučenika nego u prvim stoljećima. Crkva ima brojne muškarce i žene koji su oklevetani, progonjeni, koji su ubijeni iz mržnje prema Isusu, prema vjeri. Taj je ubijen jer poučava katekizam, onaj je pak ubijen jer nosi križ…. Danas ih u brojnim zemljama kleveću, progone… to su naša braća i sestre koji trpe danas, u ovo doba mučenika – istaknuo je Papa.

Naše doba ima više mučenika nego ono prvih stoljeća – ponovio je Sveti Otac. Vrijeme tako brojnih duhovnih nemira podsjetilo je papu Franju na jednu rusku ikonu staru više stoljeća, koja prikazuje Gospu koja svojim plaštom pokriva Božji narod. Molimo Gospu da nas štiti, a u vrijeme duhovnoga nemira, najsigurnije je mjesto pod Gospinim plaštom. Ona je mama koja se brine o Crkvi. A u ovo vrijeme mučenikâ, ona je pomalo – ne znam kaže li se tako na talijanskom jeziku – protagonist zaštite: ona je mama. (…) Recimo joj stoga s vjerom: „Pod Tvojom je zaštitom, Majko, Crkva. Brini se za Crkvu“ – rekao je na kraju papa Franjo. (rv/bitno.net)


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: