Papa Franjo posvetio svijet Bezgrešnom Srcu Marijinom

Objavljeno: 13. listopada 2013.

“Bog nas iznenađuje, Bog od nas traži vjernost, Bog je naša snaga”, na tim je stvarnostima papa Franjo postavio propovijed tijekom svete mise slavljene na Trgu sv. Petra pred kipom Gospe Fatimske i pred više od 100.000 vjernika koji su se okupili u prigodi Marijanskog dana.

“Neka nam Marija pomogne da bez otpora dopustimo da nas Bog iznenadi, da mu budemo vjerni svakoga dana, te da Ga slavimo i zahvaljujemo Mu jer On je naša snaga. Marija, ponizno i slabo stvorenje poput nas, bila je izabrana za Božju Majku, Majku svojega Stvoritelja”, ukazao je Sveti Otac.

Gledajući Mariju, papa Franjo pozvao je na razmišljanje o te tri stvarnosti: Bog nas iznenađuje, Bog od nas traži vjernost, Bog je naša snaga.

“Bog nas iznenađuje kao u slučaju Naamana, zapovjednika vojske aramskog kralja, i bolesnog od gube koji se, odgovarajući na Božji zahtjev, oprao u rijeci Jordan. Taj ga je Božji zahtjev zbunio, ali ipak je ušao u rijeku i odmah ozdravio. Eto, Bog nas iznenađuje; očituje se upravo u siromaštvu, u slabosti, u poniznosti, i daruje nam svoju ljubav koja nas spašava, ozdravlja i daje nam snagu. Jedino što od nas traži jest da nasljedujemo Njegovu riječ i da se pouzdajemo u Njega”, napomenuo je Sveti Otac.

“To je također iskustvo Djevice Marije koja pred anđelovim navještenjem ne skriva svoje čuđenje zbog toga što je Bog, kako bi postao čovjekom, izabrao upravo nju, jednostavnu djevojku iz Nazareta koja nije učinila ništa izvanredno, nego se jednostavno pouzdaje u Gospodina. Bog nas uvijek iznenađuje, raskida naše sheme, stavlja u krizu naše planove i govori nam: pouzdaj se u mene, ne boj se, dopusti da te iznenadim, izađi iz sebe i slijedi me!”, istaknuo je Sveti Otac, a potom postavio pitanja koja dotiču srce svakog kršćanina.

“Dopuštam li da me Bog iznenadi, kao što je učinila Marija, ili se zatvaram u svoje sigurnosti, u materijalne, intelektualne, ideološke sigurnosti, u sigurnost svojih nacrta? Dopuštam li uistinu da Bog uđe u moj život? Kako Mu odgovaram? Bog nas iznenađuje svojom ljubavlju, ali traži vjernost u nasljedovanju Njega, kao u poslanici svetoga Pavla, u kojoj se apostol obraća učeniku Timoteju govoreći mu da se uvijek spominje Isusa Krista, i da ustraje u vjeri. Koliko smo se puta oduševili nekim pothvatom, nekom obvezom, ali poslije, pred prvim smo problemima odustali”, primijetio je Papa.

“To se, nažalost, događa i u važnim odlukama, poput one o braku. Teško je biti ustrajan, vjeran donesenim odlukama i preuzetim obvezama. Često je lako reći ‘da’, ali poslije se ne uspijeva ponoviti to ‘da’ svakoga dana. Ne uspijevamo biti vjerni. Marija je više puta Bogu rekla ‘da’, u radosnim trenutcima, kao i u žalosnima. Bili su to brojni ‘da’ koji su svoj vrhunac imali pod Križem.”

Papa je stoga postavio još jedno važno pitanje: Jesam li kršćanin s vremena na vrijeme, ili sam kršćanin stalno?

“Kultura privremenosti, kultura relativnoga ulazi i u življenje vjere. Bog od nas traži da mu budemo vjerni, svakoga dana, u svakodnevnim zbivanjima, a iako Mu ponekad nismo vjerni, On je uvijek vjeran i po svojem se milosrđu ne umara pružiti nam ruku kako bi nas ponovno podignuo, ohrabrio da nastavimo put, da se vratimo Njemu i iznesemo mu svoje slabosti kako bi nam dao svoju snagu”, naglasio je Papa te naznačio istinski put.

“To je konačni put: uvijek s Gospodinom, i u svojim slabostima, i sa svojim grijesima. Nikada ne valja ići putom privremenosti. Taj put ubija. Vjera je konačna vjernost poput one Marijine. Bog nas iznenađuje, traži od nas vjernost, i Bog je naša snaga”, istaknuo je Sveti Otac.

Osvrnuvši se potom na odlomak iz Evanđelja u kojem deset gubavaca traži Isusa da ih ozdravi, papa Franjo je istaknuo kako se, nakon ozdravljenja, samo jedan vratio slaveći Boga i zahvaljujući Mu.

“Marija je, nakon Naviještenja, uputila Bogu riječi hvale. Sve je Njegov dar. On je naša snaga”, podsjetio je Papa, a potom opet postavio vrlo važna pitanja.

“Koliko si puta u obitelji kažemo hvala? To je jedna od ključnih riječi u zajedničkom životu. ‘Smijem li, ‘oprosti’, ‘hvala’; ako se u obitelji rabe ta tri izraza, obitelj napreduje. ‘Smijem li, ‘oprosti’, ‘hvala’. Koliko puta u obitelji kažemo ‘hvala’? Koliko puta kažemo hvala nekomu tko nam pomaže, tko nam je blizu, tko nas prati u životu? Često sve to podrazumijevamo, smatramo unaprijed jasnim. A to se događa i s Bogom. Lako je otići Gospodinu tražiti Ga nešto, ali ići mu zahvaliti… Ah, to mi ne ide”, primijetio je Sveti Otac.

Nakon svete mise papa Franjo pročitao je Čin predanja, odnosno povjeravanja Gospi Fatimskoj, u kojoj je među ostalim rekao.

“Blažena Djevice Marijo iz Fatime, obnovljenom zahvalnošću za tvoju majčinsku nazočnost ujedinjujemo svoj glas s glasovima svih naraštaja koji te zovu blaženom. Čuvaj naš život u svojim rukama. Pouči nas svojoj ljubavi posebne naklonosti prema malenima i siromašnima, isključenima i onima koji trpe, prema grješnicima i izgubljenima u srcu. Sve nas stavi pod svoju zaštitu i sve predaj svojemu ljubljenom Sinu, našem Gospodinu Isusu”, rekao je Sveti Otac.

U podnevnom se nagovoru papa Franjo spomenuo današnje beatifikacije oko 500 mučenika u Tarragoni, u Španjolskoj, koji su ubijeni zbog vjere tijekom španjolskog građanskog rata, ’30-ih godina prošlog stoljeća.

“Slavimo Gospodina zbog tih Njegovih hrabrih svjedoka, i po njihovu Ga zagovoru molimo da oslobodi svijet svakoga nasilja”, rekao je Sveti Otac, a potom zahvalio svim vjernicima koji su u Rim došli s brojnih strana svijeta kako bi sudjelovali na Marijanskom danu.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: