Papa otkrio zašto je uzeo ime Franjo

Objavljeno: 16. ožujka 2013.


Velika dvorana Pavla VI. u Vatikanu u subotu je ujutro bila prepuna. Gotovo šest tisuća novinara došlo je na prvi susret s novim Papom, a Svetoga su oca pozdravili dugim pljeskom.

Papa Franjo zahvalio se novinarima za njihovo izvještavanje za vrijeme prazne Apostolske stolice i izbora novoga poglavara Crkve, te nazvavši ih “dragim prijateljima” s osmijehom im rekao: „Jeste se naradili?”.

U kratkom govoru upozorio na važnu ulogu sredstava društvene komunikacije u društvu i u Crkvi. Istaknuvši da Crkva nije politička nego duhovna ustanova, u njezinu je središtu Isus a ne nasljednik sv. Petra, a protagonist svih događanja je Duh Sveti koji je inspirirao odluku Benedikta XVI. za dobro Crkve i koji je inspirirao izbor kardinala, Papa je upozorio da to treba imati na umu kada se tumače događaji proteklih dana.
Papa se zatim osvrnuo na razloge zašto je izabrao ime Franjo. Neki se još uvijek pitaju radi li se o Franji Ksaverskom, Franji Saleškom ili Franji Asiškome, rekao je Papa. Pojasnio je da je za vrijeme konklava sjedio pored bliskog prijatelja umirovljenog nadbiskupa Sao Paola kardinala Claudia Hummesa. Kad su listići prebrojani i bilo je jasno da je izabran papa, kardinali su počeli pljeskati, a kardinal Hummes ga je zagrlio, poljubio i rekao: “Ne zaboravi siromašne”. Odmah sam se sjetio sv. Franje Asiškoga, rekao je Papa, dodajući da je sv. Franjo čovjek mira, čovjek siromaštva, čovjek očuvanja svega stvorenoga. O kako bih želio Crkvu koja je siromašna i za siromašne, rekao je papa Franjo novinarima.
Sveti Otac završio je svoj susret s predstavnicima medija, od kojih je neke i osobno pozdravio, zaželjevši svako dobro njima osobno, njihovu radu i njihovim obiteljima. Udijelio je apostolski blagoslov, ali u tišini, poštujući, kako je rekao, činjenicu da ne pripadaju svi nazočni novinari katoličkoj vjeri i nisu svi vjernici, no znajući da su svi djeca Božja.
Papu je uime nazočnih novinara pozdravio predsjednik Papinskog vijeća za sredstva društvene komunikacije nadbiskup Claudio Maria Celli a na susretu je sudjelovao i predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Frederico Lombardi.

Preuzeto s: Ika


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: