Papa se oprostio od Kardinalskog zbora

Objavljeno: 28. veljače 2013.

Sveti se Otac prije podne u Vatikanu oprostio od kardinala nazočnih u Rimu. Papu je uime kardinala pozdravio dekan Kardinalskog zbora kardinal Anđelo Sodano, a potom je Sveti Otac, nadahnjujući se na evanđeoskom ulomku o Kristovim učenicima na putu u Emaus, rekao da je „ovih godina bila radost s kardinalima hoditi u svjetlu prisutnosti uskrsloga Gospodina“, te da su kao što je jučer rekao, pred tisućama vjernika na Trgu svetoga Petra, blizina kardinala i njihov savjet bili golema pomoć u njegovu služenju.
U ovih osam godina s vjerom smo živjeli vrlo lijepe trenutke na putu Crkve, zajedno s trenutcima kada se pokoji oblak pojavio na nebu. Nastojali smo velikom i posvemašnjom ljubavlju služiti Kristu i Crkvi, a to je duša naše službe. Davali smo nadu koja nam dolazi od Krista, koji jedini može osvijetliti hod. Možemo zajedno zahvaliti Gospodinu jer je učinio da rastemo u zajedništvu, moliti ga zajedno da vam pomogne da još porastete u tom dubokom jedinstvu, tako da Kardinalski zbor bude kao orkestar, gdje različitosti, izričaj opće Crkve, uvijek pridonose većem i složnijem skladu – kazao je Benedikt XVI. dodajući:
Želim vam ostaviti jednostavnu misao, vrlu dragu mom srcu, a to je mišljenje o Crkvi, njezinu otajstvu, koje je – možemo reći – za sve nas razlog i smisao življenja – rekao je Papa nadahnut izričajem iz posljednje knjige Romana Guardinija, napisane iste godine kad su koncilski oci usvojili saborsku konstituciju Lumen Gentium (Svjetlo naroda). Ta mi je knjiga posebno draga.
Guardini veli: „Crkva nije za stolom izmišljena i nastala ustanova, nego živa zbilja. Ona živi tijekom vremena. Krist je njezino srce“ – podsjetio ja Papa a potom se osvrnuo na jučerašnje iskustvo na Trgu svetoga Petra: „vidjeti da je Crkva živo tijelo, nadahnuto Duhom Svetim, stvarno živi po snazi Božjoj. Ona je u svijetu, ali nije od svijeta: ona je Božja, Kristova, Duha Svetoga. To smo jučer vidjeli“ – rekao je Papa dodajući:
Istinita je dakle i rječita još jedna glasovita Guardinijeva izreka: „Crkva se budi u dušama.“ Crkva živi, raste i budi se u dušama, koje – poput Djevice Marije – prihvaćaju Riječ Božju i začinju je po djelu Duha Svetoga. One Bogu daju vlastito tijelo, a u svojem su siromaštvu i svojoj poniznosti kadre u današnjem svijetu rađati Krista. Otajstvo je utjelovljenja po Crkvi zauvijek prisutno. Kist nastavlja hod kroz vrijeme i sva mjesta – ustvrdio je Benedikt XVI.
Draga braćo, budimo ujedinjeni u tomu otajstvu! – potaknuo je Papa – U molitvi, naročito u svagdanjoj Euharistiji i tako služimo Crkvi i svekolikom čovječanstvu. Prije no što vas pojedinačno pozdravim, želim vam reći da ću vam biti blizak s molitvom, naročito u sljedećim danima, da budete sasvim poslušni Duhu Svetomu u izboru budućega pape. Neka vam Gospodin pokaže ono što On želi. Među vama, u Kardinalskom je zboru i budući papa, kojemu već danas obećavam svoje poštovanje i poslušnost. Poradi svega toga s osjećajem zahvalnosti od srca vam udjeljujem apostolski blagoslov – zaključio je Benedikt XVI.

Razgovor s kardinalom Bozanićem

Nakon današnjega oproštaja od članova Kardinalskog zbora, papa Benedikt XVI. zadržao se i u kratkom razgovoru sa svakim od njih. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić za Hrvatski katolički radio otkrio je o čemu je razgovarao sa Svetim Ocem:
„Rekao sam Svetom Ocu: ‘Sveti Oče, hrvatski vjernici Vas prate stalno, osobito ovih dana i molitvom i posebnom blizinom. Zahvaljujemo za sve što ste učinili za Crkvu, osobito za Crkvu u Hrvatskoj. Posebno Vam zahvaljujemo za Vaš apostolski pohod Hrvatskoj u lipnju 2011. godine.’ Tada je Sveti Otac zastao i dva puta naglasio: ‘Ja na osobit način čuvam i nosim u svom srcu onaj susret s mladima na zagrebačkom Trgu!’ Ponovio je da je to bio susret zajedništva, šutnje i molitve. To je papa s takvim raspoloženjem rekao tako da se osjeća da je to iskustvo duboko u njegovom srcu. Možemo reći da je pozdrav Hrvatskoj uputio mladima prisjećajući se onoga što je doživio s mladima u Zagrebu.“
Kardinal Bozanić zato je ponosan na hrvatsku mladež: „Imam veliko pouzdanje u mlade i osjetio sam da to i papa nosi.“
Najavio je i da konklavama predstoje još sastanci kongregacija, a počinju idućega ponedjeljka, 4. ožujka: „To su sastanci kardinala gdje će oni prije konklava već razgovarati o onome što čeka Crkvu, kakva je situacija u Crkvi danas i što je potrebno Crkvi današnjice i sutrašnjice.“
Na kraju razgovora za HKR kardinal Bozanić zaključuje kako Crkva sada, završetkom pontifikata Benedikta XVI. ostaje obogaćena njegovim velikim pontifikatom: „On je dao zbilja puno Crkvi. I Crkva će od toga živjeti ne samo godinama, nego i stoljećima. Tako da možemo reći ono što je na neki način i Sveti Otac jučer rekao: ‘Crkva je u jednom stalnom rastu dinamizma ona živi. Ponekad se bojimo da se neke stvari umanjuju, ali se na drugoj strani iznenadimo kako Duh Sveti djeluje i pred našim očima čini nove stvari’.“


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: